SRBIJA

Naivna i karikaturalna priča o prijateljskim odnosima Srbije i Ukrajine

Ako gledamo političke izjave bilo koje vlasti u svetu, primetićemo da te izjave najčešće ne odgovaraju realnom stanju stvari, kaže za Sputnjik režiser i publicista Dragoslav Bokan povodom relativno čestih susreta srpskih i ukrajinskih zvaničnika i saopštenja u kojima se odnosi dve zemlje ocenjuju kao dobri, iskreni i prijateljski.
Sputnik
Priču o prijateljima, partnerima i saveznicima imamo i tamo gde nema ni trunke prijateljstva, partnerstva i savezništva jer se ta i takva veština oduvek, hiljadama godina unazad, zvala i zove strategijom, dodaje Bokan.
„Ta ideja da se kroz izjave političara traži analiza njihovog stava ili stava njihovog naroda i države prema nekome, po meni je amaterska, naivna i karikaturalna. Znači stav ide nekom drugom logikom a ne logikom onoga što se radi. Mnoge zemlje koje su se pripremale na međusobni rat istovremeno su za vreme tih priprema davale izjave ljubavi jedne drugima da bi time iznenađenje zbog udara bilo još veće. Ne znam otkud ta čudna naivnost u političkoj analizi u našem vremenu.“
U odnosima Srbije i Ukrajine postoje tri sfere, smatra Bokan. Prva je geopolitička i vezana je za balans koji naša zemlja pokušava da uspostavi, druga je vezana za ponašanje države koja mora prema svim zemljama koje ne priznaju lažnu državu Kosovo da ima određenu vrstu simpatija, a treća je suštinski vezan za pravu prirodu sukoba NATO preko Ukrajine sa Rusijom i odnosa Ukrajine i građana Ruske Federacije, objašnjava Bokan.
„Znači to su tri nivoa i ne može se svoditi na jedan nivo, a to je pitanje države. Država mora da vodi računa o svemu tome kao apotekar kada pravi lek – mora u gram sve da bude precizno. A za razliku od države, narod ima potpuno drugačiji spontani, neposredni odnos. Za narod je Ukrajina neprijatelj, za narod je Rusija brat, za narod je sukob u Novorusiji treći veliki pokušaj, posle Napoleona i Hitlera, osvajanja Istoka, to jest Rusije i njenog rasparčavanja.“
Ono što narod sme i treba da govori jedna stvar, a druga je ono što njegova država, pazeći na svaku reč, mora da izgovara u situaciji u kojoj zavisimo ekonomski i na razne druge načine od onih koji nas ucenjuju, dodaje Bokan.

„Mi nismo okruženi zemljama koje nas vole, ali smo život sa zemljama koje nas ucenjuju mi Srbi iskusili u vreme Obrenovića sa Austrijom, ili u vreme Miloša Velikog sa Turskom. Znači, to je normalan, realan, opasan i konkretan život. To nije priča o političkoj bajci kome se mi smešimo a ko nama baca cveće“, zaključio je Bokan.

Pogledajte i:
SRBIJA
Da li je Kijev iskreni prijatelj Srbije?
Komentar