RUSIJA

Moskva: Aktivnosti zapadnih medija u Kurskoj oblasti govori o hibridnoj agresiji na Rusiju

Rusija beleži sve slučajeve ilegalnog ulaska zapadnih novinara na svoju teritoriju, njih očekuju odgovarajuće mere, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Sputnik
„Pravnu ocenu postupaka stranih dopisnika koji, zaobilazeći utvrđene procedure ulaze na suverenu teritoriju Ruske Federacije, ovlašćeni su da daju nadležni organi… Svi takvi incidenti pažljivo se beleže, a protiv prekršilaca će biti preduzete odgovarajuće mere“, rekla je Zaharova u komentaru listu „Vzgljad“ o izveštajima zapadnih medija iz Kurske oblasti.
Ona je naglasila da se ovi novinari mogu okvalifikovati samo kao „izdajnici profesije“ koji su se spustili do nivoa da učestvuju u izmišljanju propagande.
„Priroda materijala objavljenih kao rezultat ovakvih ‘putovanja’, uključujući isfabrikovane scene sa ratnim zarobljenicima i civilima pod mecima banderovaca i intervjue sa militantima koji se otvoreno razmeću fašističkim epoletama, jasno ukazuje da je glavni zadatak medijskog ‘desanta’ na okupirane ruske zemlje – zaštita zločinačkog kijevskog režima, prikrivanje zločina koje je počinio nad civilnim stanovništvom, dalja destabilizacija informacione situacije i manipulisanje javnim mnjenjem, rehabilitacija nacizma i stvaranje neophodne pozadine za nastavak zapadne podrške terorističkoj kijevskoj kliki“, naglasila je diplomata.
Ona je zaključila da Moskva na takvu aktivnost zapadnih medija gleda kao na dokaz njihove direktne umešanosti u izvođenje hibridne agresije velikih razmera na Rusiju.
Ranije je „Vašington post“ objavio članak o situaciji u Sudži, u kojem se navodi da su novinari lista ušli na teritoriju Kurske oblasti u pratnji ukrajinskih trupa.
Pogledajte i:
Komentar