RUSIJA

Lavrov: Zelenski ne bi odlučio da napadne Kursku oblast da mu SAD nisu naredile

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski ne bi odlučio da napadne Kursku oblast da mu to nisu naložile Sjedinjene Američke Države, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sputnik
„Svima je savršeno jasno da se Zelenski nikada ne bi odlučio na to, a to je, definitivno, odluka Zelenskog... On se nikada ne bi odlučio na to da mu to nisu naložile SAD“, rekao je Lavrov za televiziju „Rusija“, komentarišući pristupe zapadnih zemalja na napad Kijeva na Kursku oblast.
Ministar je napomenuo da vojnu situaciju ocenjuje rukovodstvo Ministarstva odbrane Rusije i redovno izveštava ruskog predsednika Vladimira Putina o situaciji u ovoj oblasti.
„Što se tiče spoljnopolitičke strane stvari, lopov se odavno sam izdao. Ova evolucija od ‘mi nemamo ništa sa tim’, ‘niko nas nije pitao’ kasnije je prešla u frazu ‘da, obratili su nam se, mi to nismo dozvolili, ali Zalužni (bivši vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine, sada ambasador Ukrajine u Londonu) nije poslušao’“, ocenio je Lavrov.
On je takođe istakao da izgovori ukrajinske strane o tome ko je dao zeleno svetlo za ovaj napad na Kursku oblast predstavljaju brbljanje.
Prema njegovim rečima, ukrajinski lideri su u očajnoj situaciji, traže im zamenu.
Lavrov je takođe nazvao sramotom izjavu Nemačke da je Ukrajina odgovorna za prisustvo nemačkih tenkova na teritoriji Rusije.
„Mislim da je to sramota. To u izvesnoj meri govori o rastućem očaju Zapada zbog nesposobnosti Zelenskog da ispuni svoju određenu misiju. I govori o tome da su oni u očajnoj situaciji, ukrajinski lideri, njima već traže zamenu. Vidite kako u nemačkim i američkim medijima tiho počinju da stvaraju sliku gubitnika“, zaključio je Lavrov.
Dana 6. avgusta u 5.30 časova jedinice Oružanih snaga Ukrajine prešle su u ofanzivu sa ciljem zauzimanja teritorije Kurske oblasti. Njihovo napredovanje je zaustavljeno, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov. On je naglasio da će operacija u Kurskoj oblasti biti završena porazom neprijatelja i izlaskom na državnu granicu. Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane 19. avgusta, tokom borbi na Kurskom pravcu Oružane snage Ukrajine izgubile su do 3,8 hiljada vojnika i 54 tenka.
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je kijevski režim izvršio provokaciju i da se pucalo neselektivno, uključujući i civilne ciljeve. Putin je istakao da će neprijatelj dobiti dostojan odgovor i da će svi ciljevi koji stoje pred Rusijom biti ostvareni.
U Kurskoj, kao i u Belgorodskoj i Brjanskoj oblasti, na snazi je režim kontraterorističke operacije, kako bi se osigurala bezbednost građana.
Specijalna operacija u Ukrajini
„Probudili ruskog medveda“: Kijevu predviđaju surovu odmazdu Rusije zbog napada na Kursku oblast
Pogledajte i:
Komentar