SRBIJA

Sprema li Priština nasilnu intervenciju protiv Srba /video/

Pokušajem nasilnog otvaranja centralnog mosta u Kosovskoj Mitrovici Aljbin Kurti želi da ispuni ključno obećanje koje je dao kada je po drugi put dolazio na vlast – da u potpunosti zauzme sever KiM i eliminiše rad svih srpskih institucija, kao i da će Srbe naterati ili da prihvate lažnu države, ili da se isele.
Sputnik
Jedan od koraka u realizaciji tog plana je i otvaranje mosta na Ibru, kaže Milovan Drecun, predsednik Odbora za unutrašnje poslove i odbranu Skupštine Srbije u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“.
Za funkcionisanje svakodnevnog života, most u centru Kosovske Mitrovice nema značaja – ima nekoliko drugih mostova koji funkcionišu i preko kojih se saobraćaj odvija normalno. Da zaista želi pomirenje, Kurti ne bi radio to što radi. Međutim, on ide na to da namerno isprovocira reakciju Srba, jer se priprema za nasilnu intervenciju, smatra Drecun.

Kurti se poziva na sporazum koji nije ispunio

Sa druge strane, Kurti se poziva na dogovor iz 2016, pri čemu zaboravlja da nije realizovao njegov ključni deo – Suvi Do nije razgraničen, a takođe ne postoje garancije da se preko mosta neće prelivati talas eventualnog nasilja prema Srbima.
Selo Suvi Do se geografski nalazi na severu, ali katastarski pripada južnom delu Kosovske Mitrovice.
„Zašto je potrebno razgraničenje? Ako bi Suvi Do ostao u sastavu Južne Kosovske Mitrovice, Srbi bi se sigurno iselili iz sela. A čak i ako se ne bi iselili, njihova zemlja je interesantna za građevinske parcele koje bi Albanci sigurno pokušali da uzmu na bilo koji način, čime bi se menjao etnički sastav stanovništva. Zbog toga je sastavni deo priče vezano za most na Ibru razgraničenje Suvog Dola da bi Srbi tamo mogli da opstanu“, objašnjava Drecun.
Iz činjenice da vlasti u Prištini ne žele da ispune ono na šta su se obavezale vidi se da Kurti ima političke ciljeve koji su u funkciji dobijanja novog mandata (izbori na Kosovu i Metohiji praktično se poklapaju sa američkim predsedničkim izborima u novembru ove godine), ali i u funkciji pritiska na Srbe, a preko njih i na Beograd, dodaje Drecun.

Zajedničke vežbe tzv. Kosova i Albanije usmerene protiv Srba

U funkciji svega što Kurti radi su i nedavno završene zajedničke vojne vežbe tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga i kosovske policije sa oružanim snagama Albanije pod nadzorom SAD, „Štit hrabrosti 2024“.
U pitanju su jedinice koje terorišu srpski narod i koje su sada trajno stacionirane na severu KiM, kaže Drecun, a uvežbavane su taktičke aktivnosti kao odgovor na krizu, kao i delovanje bespilotnim letelicama na objekte i udarne taktičke grupe. U pitanju je, smatra naš sagovornik, razrađivanje scenarija u slučaju da Srbi pokušaju da na bilo koji način ometu otvaranje mosta.
„Oni se pripremaju za mogući razvoj događaja, ne žele da budu nepripremljeni. Ako pripremaju takve snage, ako pripremaju nasilni odgovor na eventualni pokušaj srpskog naroda da onemoguće otvaranje tog mosta za saobraćaj, onda je besmisleno upozorenje koje je slao Džefri Hovenijer, američki ambasador u Prištini. Jer ako pripremate takve snage i to pod nadzorom SAD, onda time ohrabrujete Kurtija i kažete mu da slobodno nastavi “, kaže Drecun.
Ipak, dodaje on, s obzirom da su upozorenja premijeru privremenih prištinskih institucija stigla sa svih strana, trebalo bi sačekati da se vidi šta će se dogoditi u najavljenom dijalogu između Beograda i Prištine; naš sagovornik, kako kaže, ne veruje da će Kurti odustati od zahteva da se most otvori, kao i da će pristati na razgraničenje Suvog Dola.
„Upozorenje Hovenijera upućuje na to da su Amerikanci možda spremni da Kurtiju malo ozbiljnije zaprete da odustane od tog poteza u ovoj fazi zato što bi u eventualnom nepovoljnom razvoju događaja mogli da budu povređeni njihovi vojnici. Oni to nikako ne žele. Oni žele da sprovode takozvani krizni menadžment preko Kfora. To znači da situacija ne sme da izmakne kontroli“, smatra Drecun.
Sa druge strane, ako bi Kurti odustao od zahteva da se most otvori, pokazaće slabost, a njegovo biračko telo to ne voli.
„Njegovo biračko telo voli ekstremno ponašanje, ekstremne izjave, nasilno ponašanje prema srpskom narodu… To je, nažalost, njegovo biračko telo. U njemu najviše ima mladih. Kurti sa tom snažnom antisrpskom politikom i terorisanjem srpskog naroda dobija sve veću podršku kod mladih Albanaca i ako pokaže slabost biće napadnut i od opozicije koja ga već napada“, objašnjava Drecun.
Emisiju "Od četvrtka do četvrtka", u kojoj je gost bio Milovan Drecun, možete u celosti pogledati u videu.
Komentar