RUSIJA

Rusija pravi kompleksan sistem zaštite od dronova

U Rusiji je predstavljen projekat sistema za zaštitu železničke infrastrukture od napada dronova, saopštila je pres-služba Platforme za nacionalnu tehnološku inicijativu za RT.
Sputnik
Kako je precizirano, projekat je predstavila Grupa FTK, holding koji je specijalizovan za zaštitu objekata industrijske i kritične infrastrukture.
Sistem će se sastojati od tri osnovna bloka. Prvi je usmeren na zaštitu vozova, drugi će biti odgovoran za bezbednost železničkih stanica sa mogućnošću kontrole vazdušnog prostora u radijusu od nekoliko kilometara. Treći blok je situacioni centar koji će prikupljati i obrađivati informacije o uređajima koji se nalaze u vazduhu. Blokovi su trenutno u fazi projektovanja.
„Obim ruskog tržišta sistema zaštite od dronova, prema podacima za 2023. godinu, procenjuje se na 23 milijarde rubalja. On aktivno raste, tako da je to izuzetno perspektivan segment u smislu razvoja tehnologije“, rekao je zamenik predsednika Odbora za tehnološki razvoj FTK grupe Vjačeslav Šustov.
On je napomenuo je da je u ovoj fazi sistem fokusiran na zaštitu železničke infrastrukture, ali je planirano da se u budućnosti proširiti spektar njegove primene na ceo sektor transporta i logistike radi zaštite objekata u svim regionima Rusije.
RUSIJA
Kijev škrguće zubima: Uskoro se otvara pruga koja može da promeni sve
Pogledajte još:
Komentar