Specijalna operacija u Ukrajini

„Probudili ruskog medveda“: Kijevu predviđaju surovu odmazdu Rusije zbog napada na Kursku oblast

Nakon napada Oružanih snaga Ukrajine na Kursku oblast, šanse za mirno rešavanje sukoba putem pregovora značajno su se smanjile, smatra bivši savetnik Pentagona, pukovnik Daglas Mekregor.
Sputnik
„Putin je objavio da neće biti nikakvih pregovora sa Kijevom. Dakle, ako je u toj fazi i postojala neka mogućnost za rešavanje pitanja između Rusije i Ukrajine putem pregovora sa režimom Zelenskog, sada te šanse više nema“, rekao je Mekgregor u intervjuu analitičaru Sajrusu Jansenu.
Kako je dodao, akcije Oružanih snaga Ukrajine dovele su u opasnost i sam Kijev.
„To bi moglo da dovede do ofanzive u pravcu ukrajinske prestonice i na kraju do likvidacije kijevskog režima. Ako Zelenskog ne eliminišu, on će pobeći na drugo mesto. Vidim da u Vašingtonu ponovo govore o stvaranju svojevrsne enklave za odbeglu vladu Zelenskog sa Lavovom kao alternativnom prestonicom, odmah kod granice sa Poljskom. Mislim da i to može biti razmotreno“, smatra analitičar.

„Probudili su ruskog medveda“

Penzionisani oficir Oružanih snaga SAD Denijel Dejvis uveren je da Ukrajinu čeka oštar odgovor Rusije zbog pokretanja operacije u Kurskoj oblasti.
„Ukrajina nikako ne može ostvariti uspeh u toj operaciji. I ako Zelenski govori da je kategorički protiv rešavanja sukoba putem pregovora, šta on onda uopšte pokušava da postigne?“, upitao je ekspert, govoreći za Jutjub kanal „Denijel Dejvis/Dip dajv“.
Kako je objasnio, Ukrajina će se suočiti sa neuspehom u Kurskoj oblasti jer nema prednost na nebu, a njena operacija je samo naljutila Ruse.

„Taj medved se probudio i mislim da znate šta će se desiti nakon što dođe sebi“, upozorio je Dejvis.

„Kursk će sve promeniti“

Napad Oružanih snaga Ukrajine na Kursku oblast promeniće tok čitavog ukrajinskog sukoba, smatra irski novinar Čej Bous.

„Kursk će promeniti tok rata. Oružane snage Ukrajine će iscrpeti svoje kritične rezerve, a u Rusiji će se samo zaoštriti odnos prema Ukrajini. Pogoršaće se i nesposobnost Kijeva da se odbrani na istoku, gde se ruska ofanziva ubrzava“, napisao je on na društvenoj mreži H.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, od upada ukrajinskih snaga 6. avgusta ukupno je likvidirano 2.860 ukrajinskih vojnika, uništen je 41 tenk, kao i 40 oklopnih transportera. Operacija uništavanja jedinica Oružanih snaga Ukrajine se nastavlja.
Povodom napada na Kursku oblast oglasio se i predsednik Rusije Vladimir Putin koji je rekao da je kijevski režim izveo provokaciju, te da vrši neselektivno granatiranje civilnih meta. Inače, taj napad se u Rusiji kvalifikovan kao teroristički čin koji je Kijev izvršio uz podršku kolektivnog Zapada.
Specijalna operacija u Ukrajini
Dokazi u rukama: Obelodanjeno kakvo naoružanje Kijev koristi u napadu na Kursku oblast
Pogledajte još:
Komentar