RUSIJA

Spremni da reaguju na sve provokacije: Belorusija prebacila dodatne snage na granicu sa Ukrajinom

Belorusija je ojačala vazduhoplovnu grupu i PVO snage koje su uključene u dežurstvo na granici sa Ukrajinom, saopštio je komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO Oružanih snaga Belorusije Andrej Lukjanovič.
Sputnik

„Tako je, grupa je već ojačana. To se odnosi i na avijaciju i protivvazduhoplovne raketne snage i radio-tehničke trupe. Dakle, grupa je značajno povećana i trenutno je na dužnosti na južnim granicama naše zemlje“, rekao je Lukjanovič za televiziju STV.

Ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin izjavio je da je grupacija trupa, koja je poslata na granicu sa Ukrajinom, već na dežurstvu i da je spremna da reaguje na sve provokacije Kijeva.
„Jača se južni operativni pravac odgovarajuće grupe trupa, koja se već nalazi u zoni izvršavanja zadataka. Spremna je da reaguje na sve provokacije ukrajinskog režima, koji je već u agoniji“, rekao je ministar.

Aktivnost NATO kod granica Belorusije

Po rečima Lukjanoviča, Minsk svake nedelje beleži 30-40 letova izviđačkih aviona NATO kod svojih granica. U 2024. godini zabeleženo je oko 800 letova lakih letelica i helikoptera na teritoriji susednih zemalja EU i četiri narušavanja granice.
„Ti letovi izviđačke avijacije, koje svakodnevno beležimo, 30-40 letova nedeljno (kod beloruske granice), koristeći čitav arsenal koji imaju zemlje NATO. Takođe beležimo i značajan broj letova taktičke avijacije. Svakodnevno do 30 letova, a za vreme vojnih vežbi od 40 do 50 letova sa uvežbavanjem borbene taktike izvođenja napada na Kalinjingradsku oblasti i Belorusiju“, rekao je beloruski komandant.
Kako je dodao, u Baltičkom i Sredozemnom moru nalaze se nosači krstarećih raketa čiji borbeni komplet premašuje 600 krstarećih raketa koje mogu da pogode ciljeve na teritoriji Belorusije. U toku je i intenzivna modernizacija čitave vojne infrastrukture susednih država NATO.
„Što se tiče Poljske i baltičkih zemalja, do sada je modernizovano pet aerodroma, dve pomorske baze i šest velikih poligona“, istakao je Lukjanovič.
Takođe je istakao da se Poljskoj isporučuju savremeno udarno naoružanje i specijalna vojna tehnika američke i južnokorejske proizvodnje – tenkovi „abrams“, K2 „blek panter“…
„Poljska planira da u bliskoj budućnosti dobije od Amerike 32 aviona F-35 i 96 helikoptera, udarnih borbenih helikoptera 'apač'“, napomenuo je komandant.
Podsećamo, Belorusija očekuje da početkom 2025. godine dobije od Ruske Federacije partiju helikoptera Mi-35M i od tri do šest aviona Su-30SM.
RUSIJA
Belorusija: Najverovatnije slede nove provokacije, imamo sve što je potrebno da se suprotstavimo
Pogledajte još:
Komentar