KULTURA

Otvoren muzički deo Nišvil džez festivala

Koncertom mladih domaćih muzičara iz Nišvil džem orkestra (Nisville Jam Orchestra) u četvrtak je na Niškoj tvrđavi počeo muzički deo Nišvil džez festivala.
Sputnik
Prve večeri nastupio je etno džez fjužn sastav „Vertigong“ iz Indonezije, a nakon njih je održan koncert američkog trubača Tea Krokera koji spaja fank, latino džez i hiphop.
U toku večeri publika u Nišu je imala prilike da vidi „Bruklin džez esenšals“ koji promovišu autentični soul džez zvuk. Program je na glavnoj bini zatvorio kultni jamajčanski rege sastav „Blek uhuru“, kao i eklektični džezeri iz Belgije „Kermetz A L`est“.
Na Nišvil džez festivalu do 18. avgusta nastupiće i hiphoperi „Arsested development“, saksofonistkinja Kamila Džordž, argentinska bosa nova pevačica Karen Souza, domaća pop pevačica Konstrakta i brojni drugi izvođači.
Prethodno je nagrada za najbolju predstavu festivala Nišvil pripala ravnopravno komadu „Kendi“ pozorišta Zlatni Jelec iz Severne Makedonije i „Veliki spektakl smaka sveta“ Teatra En Vol iz Italije.
U okviru Nišvila, u sredu uveče je premijerno prikazan dokumentarni film „Moje putovanje“ o pevaču romske muzike Šabanu Bajramoviću (1936-2008), a prethodno i o džez muzičarima Miši Blamu (1947-2014) i Bošku Petroviću (1935-2011).
Komentar