SVET

Mogu li pregovori u Dohi doneti makar predah za Bliski istok

Ukoliko bi posle pregovora u Dohi i došlo do nekog primirja na Bliskom istoku to bi bilo kratkog daha, jer krajnji cilj ovog rata nije samo uništenje palestinske države nego i udar na Iran, kaže za Sputnjik stručnjak za međunarodne odnose dr Srđan Perišić.
Sputnik
U Dohi su u četvrtak održani pregovori o Gazi na kojoj su, prema navodima arapskih medija, razmatrana nerešena pitanja i mehanizmi realizacije sporazuma o prekidu vatre.

Ko pregovara u Dohi

U pregovorima u Dohi sa arapske strane učestvuju Egipat i Katar koji je pod kontrolom SAD i gde se nalaze jedna od najvećih američkih vojnih baza u svetu i obaveštajni centar koji kontroliše sve komunikacije na Bliskom istoku, ističe Perišić.
„Ne zaboravite da su u Dohi od ranije i tzv. Islamska država i Al Kaida imale svoja regularna predstavništva koja su učestvovala u tim obaveštajno-diplomatskim igrama koje su vodile SAD. Tako da su SAD sada uspele da preko Katara i Egipta dovedu tu jednu palestinsku struju na pregovore. Ne bi trebalo da zaboravimo da su SAD još od ranije, u poslednjih desetak godina, 'preuzele' Mahmuda Abasa koji je formalno predsednik palestinske države ali on deluje na Zapadanoj obali,“ kaže analitičar.
Perišić dodaje da se Iran još uvek praktično nije uključio u sukob, maksimalno ga izbegava i izbegavaće ga i dalje jer nije spreman za rat sa Izraelom i Zapadom iz više razloga.

Dva cilja Izraela i SAD

„Osnovni cilj Amerike i Izraela da se ovaj sukob usmeri ka Iranu ne bi li se uništio nije realizovan. Do toga nije došlo zahvaljujući Iranu koji vodi takvu politiku –miroljubivu pa i na svoju štetu. Kad je reč o drugom cilju a to je onesposobljavanje Palestinaca da naprave svoju državu, Izrael i SAD su gotovo uspeli da ga ostvare. Ubili su 40.000 Palestinaca, 100.000 je ranjeno i sad oni deluju na ostatke njihovog rukovodstva s ciljem da ih obezglave,“ objašnjava profesor.
On napominje da su istovremeno Palestinci gotovo pred uništenjem, da ih arapski svet bez obzira na deklarativne priče nije faktički branio, a sada je u interesu politike SAD da preko pogodnih Palestinaca postignu neko primirje i da Vašington to sebi pripiše kao uspeh.
Sagovornik Sputnjika podseća da su Palestinci počeli da stvaraju svoju državu još u vreme Jasera Arafata 1993. kad su sa Izraelom uspeli da dogovore međusobno priznanje, ali su sve izraelske vlade posle toga radile protiv tog sporazuma iz Osla.

Nema trajnog mira dok god Izrael sprovodi politiku SAD

Perišić kad je reč o Fatahu ukazuje da je nekada Sovjetski Savez preko ovog pokreta i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) tradicionalno kontrolisao Zapadnu obalu, ali da je uticaj Rusa u poslednjih 30 godina oslabio, a Abas prešao na stranu SAD ali da je nedavno posetio Rusiju da bi dobio podršku za razgovore u Dohi.
„Dakle, evidentno je da su SAD iza svega ovoga i da pokušavaju da makar preko palestinske strane koju kontrolišu, a to su Mahmud Abas i Fatah na Zapadnoj obali, utiču i na Hamas. Hamas je, posle ubistva u Teheranu njihovog šefa političkog krila praktično obezglavljen tako da je sada jača ova prozapadna struja među Palestincima“, zaključio je Perišić.
On je, međutim, uveren da bez obzira ne sve, trajnog mira na Bliskom istoku neće biti dok god Izraelci sprovode američku politiku, jer onog momenta kad Amerika proceni da joj je potreban neki rat, Izrael će ga ponovo započeti.
Pregovori o primirju u Pojasu Gaze koji se održavaju u Dohi nastavljeni su danas, a tokom jučerašnjih razgovora nije došlo do napretka i između dve strane ostala su „velika neslaganja“, navode egipatski izvori.
Uz istovremenu najavu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa tokom posete Istanbulu da će posetiti Pojas Gaze, naslućuje se da je konačno došlo vreme da dođe makar do primirja na Bliskom istoku.
Pogledajte i:
RUSIJA
„Verujemo u vas“: O čemu je Putin razgovarao s Abasom
Komentar