RUSIJA

Sve manje ukrajinskih vojnika u Kurskoj oblasti: Ruske snage završile čišćenje terena u Martinovki

Protivničke snage u Kurskoj oblasti se svakim danom smanjuju – naselje Martinovka je očišćeno od ukrajinske vojske, a raščišćavaju se i druga naselja u sudžanskom pravcu, saopštio je komandant specijalnih snaga „Ahmat“, zamenik načelnika glavne vojno-političke uprave Ministarstva odbrane Rusije, general-major Apti Alaudinov.
Sputnik
„Neprijatelj pritiska, pokušava da se probije iz svih pravaca, ali se protivničke snage svakim danom smanjuju. Uskoro, kada neprijateljske snage i tehnika nestanu, biće pogrešno čak i govoriti o nekoj inicijativi. To je privremena inicijativa, koju je Kijev preduzeo zahvaljujući tome što je mogao da prikupi resurse i izvrši pritisak na jednu oblast“, naglasio je Alaudinov.
Prema njegovim rečima, u području gde se sada nalazi, na sudžanskom pravcu, barijere su zaista dobro postavljene.
"Već smo počeli da raščišćavamo naselja. Jedno od njih je Martinovka, sa njim smo završili. Sada raščišćavamo Čerkasko Porečno i Rusko Porečno“, izjavio je Alaudinov za televiziju „Rusija 24“.
Kako je rekao, na području u Kurskoj oblasti na kojem se on nalazi situacija je pod kontrolom.
Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska ne kontroliše u potpunosti Sudžu u Kurskoj oblasti – tamo deluju ruske jedinice. Takođe je naveo da ukrajinske snage nastavljaju da preusmeravaju rezerve sa drugih pravaca ka Kurskoj oblasti.
Ruska vojska postepeno uništava jedinice Oružanih snaga Ukrajine na kurskom pravcu, dodao je general-major.
„Radićemo svoj posao i znamo da ćemo pobediti“, zaključio je komandant „Ahmata“.
Podsetimo, masovni napad ukrajinskih oružanih snaga na Kursku oblast počeo je 6. avgusta. Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Valerij Gerasimov izvestio je predsednika Vladimira Putina narednog dana da je ruska vojska zaustavila napredovanje Oružanih snaga Ukrajine u dubinu ruske teritorije.
U regionu je više puta proglašavana raketna opasnost, nakon čega je uvedena vanredna situacija federalnog nivoa. Lokalno stanovništvo se evakuiše u druge regione Ruske Federacije.
Prema najnovijim informacijama ruskog Ministarstva odbrane, Kijev je od početka borbenih dejstava na kurskom pravcu izgubio do 2.300 vojnika, 37 tenkova i 32 oklopna transportera.
Specijalna operacija u Ukrajini
Ukrajinci su se prevarili – Rusija će se boriti do kraja
Pogledajte i:
Komentar