RUSIJA

Mini dronovi – velika pretnja: Specijalizovanim ruskim mecima protiv malih letelica

„Rosteh“ je na forumu „Armija 2024“ predstavio specijalizovane protivdronske metke za sačmarice, saopštila je novinarima pres-služba ruske državne korporacije.
Sputnik

„Na izložbi su prikazana dva metka za uništavanje malih bespilotnih letelica – „IGLA AnDr“ i „IGLA Vektor AnDr“. Oba su kalibra 12/76 i gađaju niskoleteće bespilotne letelice“, navodi se u saopštenju.

Direktor kompleksa konvencionalnog naoružanja, municije i specijalnih hemikalija „Rosteha“ Bekhan Ozdojev izjavio je da mini-dronovi predstavljaju veliku pretnju, kao i da borba protiv njih standardnim sredstvima, na primer, konvencionalnim protivvazdušnim raketama, nije uvek efikasna.
„Zbog toga 'Rosteh' pravi alternativna sredstva – mini-rakete, sisteme za elektronsko ratovanje, kao i specijalizovanu municiju, uključujući i za malokalibarsko oružje. Ojačani meci sa poboljšanom efikasnošću dopunjuju tu liniju “, objasnio je Ozdojev.
Brzina metka iznosi najmanje 435 metara u sekundi, a maksimalni domet gađanja cilja je najmanje 100 metara.
Podsetimo, u kongresno-izložbenom centru „Patriot“ u Moskvi otvoren je vojno-tehnički forum „Armija 2024“, koji će trajati od 12. do 14. avgusta.
RUSIJA
Čamac se pretvara u dron: Rusija proizvodi multifunkcionalna bespilotna plovila
Pogledajte i:
Komentar