RUSIJA

Čamac se pretvara u dron: Rusija proizvodi multifunkcionalna bespilotna plovila

Ruski vojno-industrijski kompleks započeo je proizvodnju multifunkcionalnih bespilotnih plovila, prenosi list „Izvestija“, pozivajući se na primerke predstavljene na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2024“.
Sputnik
Prema medijskom pisanju, ova bespilotna plovila omogućavaju da se prevezete 20 kilograma tereta, a mogu se koristiti i kao „kamikaze“ ili platforma za dva bespilotna letelica.
Kako je precizirano, na plovilu može da se smesti ne samo eksploziv, već i platforma za FPV dronove ili izviđački dron.

Rešenja koja se koriste u njihovoj proizvodnji pomažu da se skoro svaki čamac može brzo pretvoriti u bespilotno plovilo.

Prema rečima generalnog direktora kompanije „OSK tehnolodži“ Alekseja Vasiljeva, proizvodnja bespilotnih plovila od nule je veoma skupa i dugotrajna, pa je bolje ugraditi kontrolne sisteme na postojeće čamce.
Tako proizvođači za minimalno vreme i malo novca dobijaju plovilo na daljinsko upravljanje pod neophodnim uslovima korišćenja, objasnio je on.
Njime se daljinski upravlja pomoću mehanizma koji okreće volan. Na isti način može da se kontroliše gas, da se menjaju brzine i smer kretanja napred-nazad. Sve komande se prenose putem radio komunikacije, čime se bavi operater koji se nalazi na obali.
Pogledajte i:
Komentar