RUSIJA

Nemačka ponovo uzdiže oficire Vermahta - svet treba da reaguje

Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova pozvala je međunarodnu zajednicu da hitno reaguje na veličanje nacističkih zločinaca u Nemačkoj. Diplomata je na svom Telegram kanalu prokomentarisala predloge nemačkih vojnih zvaničnika da se odaju počasti nekim vojnicima, oficirima i generalima nacističke Nemačke.
Sputnik
Prema njenim rečima, po nalogu Bundesvera, nacisti se „vraćaju u svoje kuće užasa i tuđe kuće pretvaraju u pepeo“.
"U Ukrajinu su se vratili na prevaru. U Moldaviju se vraćaju lukavstvom. Pokušavaju da se vrate u Rusiju uz pomoć sile. Bivši nacisti ponovo su postali heroji“, rekla je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova.
„Moramo uključiti alarm da se planeta probudi“, dodala je ona.
„Nemačko rukovodstvo je 2018. počelo da razmišlja o „tradicijama“ u nemačkim oružanim snagama. Tada je Bundesver izdao direktivu o tome koje tradicije nemački vojnici treba da poštuju, a koje treba da se prećute. Antifašisti su postali oprezni. Prošlo je šest godina. Ruski muškarci ponovo razbijaju nemačke tenkove kod Kurska. Pa ipak, ovom povratku je nešto nedostajalo“, primetila je Zaharova.
Ona je podsetila da je načelnik Odeljenja za pripravnost i logistiku Oružanih snaga nemačkog Ministarstva odbrane, general-potpukovnik Kaj Roršnajder, 12. jula 2024. godine izdao direktivu u kojoj se daje čitav spisak nacističkih vojnika, oficira i generala koji treba da postanu „primer vojne nadmoći, operativne spremnosti i volje da se bore za postizanje ciljeva, kada to bude zahtevala misija.
„Nema sumnje da se u nemačkoj vojsci svi dobro sećaju teorije superiornosti. Ali, hajde da vidimo, koga će sada poštovati nemačka vojska: brigadni general Hajnc Karst dobio je gvozdeni krst 1. klase na Istočnom frontu. Teško da je za humanitarnu misiju. Pukovnik Erih Hartman, 352 vazdušne pobede za Luftvafe. Tokom Kurske bitke u julu 1943. godine, poletevši sa aerodroma u blizini farme Ugrim, oborio je 7 sovjetskih aviona u jednom danu... Kontraadmiral Erih Top, jedan od najuspešnijih komandanata Krigsmarine. Naravno, stari član Nacističke partije“, zaključila je Zaharova.
Komentar