NAUKA I TEHNOLOGIJA

Eva pliva u švajcarskom jezeru: Šta će biti kada je puste u okean /video/

Iako su udaljeni nekih 400 kilometara od mora, studenti inženjerstva na švajcarskom univerzitetu „ETH Cirih“ vredno rade na najsavremenijim robotima koji bi mogli da promene način na koji se proučavaju svetski okeani.
Sputnik
Riba robot Eva maše svojim silikonskim repom s jedne na drugu stranu i glatko klizi kroz hladnu vodu Ciriškog jezera, gde naučnici testiraju projekat Surf-eDNA.
Naime, studenti već dve godine prave i testiraju jato robotskih riba - od kojih je Eva poslednja. „Eva izgleda kao riba da bi bila što je moguće minimalno invazivna u ekosistemu koji istražujemo. Njen dizajn ne bi trebalo da uplaši druge ribe“, rekao je Denis Bauman sa „ETH Cirih“ za Si-En-En.
Eva odnosno „autonomno podvodno vozilo“ (AUV) opremljena je kamerom za snimanje pod vodom, sonarom za izbegavanje prepreka i filterom za prikupljanje DNK. Naučnici tako mogu sekvencirajuDNK da vide koje vrste žive u tom ekosistemu.
Stručnjaci sve više koriste ove uređaje za istraživanje okeana. Na primer, start-ap kompanija „Akvaai“ sa sedištem u Kaliforniji napravilaje dronove nalik ribama klovnovima koji mogu da prikupljaju informacije kao što su nivoi kiseonika, salinitet i pH vrednost.
„Želimo da napravimo pouzdan alat za biologe. Možda će na taj način manje vrsta izumreti ili biti ugroženo“, rekao je Bauman.
Pogledajte i:
Komentar