Podkast

Tolstoj ruskog slikarstva: Ko je bio Ilja Rjepin | Orbita kulture

U današnjoj emisiji istražujemo na kakvim su se putevima duhovnosti i duše našli Ilja Rjepin i Peđa Ristić, a o kojima govori i nova zbirka pesama „Srećna voda“ Nenada Šaponje
Sputnik
Zašto je za mnoge i danas Ilja Rjepin u slikartsvu ono što je Tolstoj u književnosti, da li su njegovi čuveni „Burlaci na Volgi“ na umetnički način najavili revoluciju koja će se nekoliko decenija kasnije i dogoditi u Rusiji, kako je u Parizu u kome je boravio dve godine, uprkos oduševljenjem impresionistima, ostao u svakom smislu ruski umetnik odan ruskim motivima – šta je nasleđe Peredvižnika kojima je pripadao – o tome za „Orbitu kulture“ a povodom 180 godina od rođenja Ilje Rjepina razgovaramo sa Jelenom Mežinski Milovanović, zamenikom upravnika Galerije SANU.
Kakva se poruka krije u nazivu izložbe „Ništa neće sprečiti dolazak proleća“, u slikanju likova koji skaču u vodu kao i neonskih instalacija koje tu poruku dodatno ističu - otkriva autorka ove postavke nedavno otvorene u galeriji Stare kapetanije, mlada umetnica Jelena Milićević.
Tajnu gde duša spava i kako je razbuditi, kako prepoznati njeno stanište odgoneta nova poetska zbirke „Srećna voda“ nagrađivanog pesnika Nenada Šaponje. On za „Orbitu kulture“ govori o inspiraciji za novu knjigu koja predstavlja poetsku potragu za smislom u vremenu svih izazova privida koji pred nas postavlja naša realnost.
Koliko se i kako sećamo Predraga Peđe Ristića, graditelja i arhitekte koji nas je napustio pre pet godina? Zbog čega njegov život, osim idiličnog detinjstva provedenog na Senjaku u porodičnoj kući, uglavnom bio posut trnjem, nerazumevanjem, ali i jedinstvenom duhovnom potragom za verom koja je rezultirala sa preko stotinu izgrađenih crkava? Ko je izbliza bio Peđa Isus, asistent Bogdana Bogdanovića na radu na spomenicima u Jajincima i Jasenovcu, drug Leonida Šejke i Igora Vasiljeva, član Mediale, stanovnik sojenice na Adi Međici, tvorac velelepnog hrama u Podgorici – o tome za Sputnjik govori njegov kolega i prijatelj arhitekta Slobodan Maldini.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Komentar