DRUŠTVO

Vandalizam zbog društvenih mreža: Oštetio slike u pećini u Španiji da bi bolje ispale na fotografiji

Španska policija trenutno istražuje čoveka koji je navodno oštetio pećinske slike, polivajući ih vodom da bi bolje ispale na fotografijama za društvene mrežae.
Sputnik
Kako se navodi u saopštenju Civilne garde, 39-godišnji muškarac iz Los Viljaresa, u Andaluziji, postavio je sporne fotografije na svoj profil nadruštvenim mrežama, preneli su mediji.
Pećinske slike, koje se nalaze na različitim lokacijama u planinskom lancu Sijera Sur de Haen, spadaju u prirodnu baštinu te zemlje.
Zbog istorijske pozadine i zaštite nasleđa, službenici garde pokrenuli su istragu u maju nakon što su videli fotografije na društvenim mrežama.
"Na fotografijama se vidi da su pećinske slike pokvašene kako bi bile jasnije i bolje se videle", navela je policija.
Ono što turista najverovatnije nije znao, navode mediji, jeste da su pećinske slike nastale na krečnjaku, koji sadrži soli koje se rastvaraju u vodi.
Civilna garda, koja je odgovorna za zaštitu spomenika španske baštine, zamolila je stanovnike u blizini istorijskih lokacija da prijave bilo kakve znakove oštećenja ili vandalizma.
U junu je turista iz Kazahstana uhvaćen kako urezuje slova na kući u Pompeji, a prošle godine jedna žena je uhvaćena kako urezuje srce u Krivi toranj u Pizi.
Komentar