Specijalna operacija u Ukrajini

Ukrajinske snage na kurskom pravcu izgubile skoro 1.000 vojnika

Pripadnici grupe "Sever" Oružanih snaga Rusije nastavljaju da odbijaju pokušaje ukrajinske vojske da izvrše upade na teritoriju Rusije na kurskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Ističe se da su Oružane snage Ukrajine tokom prethodnih nedelju dana izgubile oko 13.925 pripadnika.
Sputnik
Samo na kurskom pravcu, ukrajinske snage su tokom borbenih dejstava izgubile gotovo 945 vojnika, navodi se u saopštenju.
"Ukrajinska vojska je tokom borbi na kurskom pravcu izgubila i 102 jedinice oklopne tehnike, uključujući 12 tenkova, 17 oklopnih transportera, 6 borbenih vozila pešadije, 67 borbenih oklopnih vozila, kao i 12 automobila, 2 samohodna lansera PRO sistema buk m1 i 3 artiljerijska topa", naglašava se u saopštenju Ministarstva.
Na brifingu je objavljeno i da je dodatna grupa spasilaca iz sastava Ministarstva za vanredne situacije Rusije, uključujući stručnjake za eksploziv, upućena je u Kursku oblast.
Ostale najvažnije informacije sa nedeljnog brifinga:
Oružane snage Rusije oslobodile su tokom prethodne nedelje naselja Timofejevka, Novoselovka Prva i Veselo u DNR.
Ruske snage uništile su više od 17 hiljada ukrajinskih tenkova tokom specijalne vojne operacije;
PVO Rusije je tokom prethodne nedelje oborila 3 ukrajinska borbena aviona, 72 granate sistema „hajmars“, „vampir“ i „oljha“, kao i 668 dronova;
Na kontakt liniji predalo se 55 ukrajinskih vojnika;
Grupa snaga „Jug“ uništila je formacije 13 brigada Oružanih snaga Ukrajine i odbila 7 kontranapada protivnika;
Oružane snage Rusije izvele su 19 grupnih napada visokopreciznim oružjem i dronovima, uništena su PVO sredstva Oružanih snaga Ukrajine, energetski objekti, skladišta sa oružjem;
Ukrajinska vojska je tokom borbi na kurskom pravcu izgubila i 102 jedinice oklopne tehnike, uključujući 12 tenkova, 17 oklopnih transportera, 6 borbenih vozila pešadije, 67 borbenih oklopnih vozila, kao i 12 automobila, 2 samohodna lansera PRO sistema „buk m1“ i 3 artiljerijska topa.
Grupa snaga „Zapad“ odbila je 9 kontranapada ukrajinske vojske;
Jedinice grupe snaga „Zapad“ ruske vojske zauzele su povoljnije položaje i linije, a takođe uništile su formacije 11 brigada ukrajinske vojske;
Oružane snage Rusije uništile su 2 borbena aviona Ukrajine MiG-29, 3 borbena vozila sistema „vampir“;
Grupa snaga „Dnjepar“ uništila je sedam ukrajinskih brigada;
Crnomorska flota uništila je sedam bespilotnih čamaca ukrajinske vojske prilikom odbijanja napada na Sevastopolj;
Jedinice grupe snaga „Sever“ uništile su formacije osam brigada ukrajinske vojske na volčanskom i licovskom pravcu i odbile sedam kontranapada ukrajinske vojske.
Podsetimo, Oružane snage Ukrajine su u utorak ujutru pokušale da se probiju na teritoriju Kurske oblasti. Istog dana rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je da su ukrajinski vojnici sa oko 300 vojnika, uz podršku 11 tenkova i više od 20 oklopnih vozila, napali položaje jedinica koje pokrivaju rusku državnu granicu u području naselja Nikolaevo-Darino i Olešnja. Prema rečima vršioca dužnosti gubernatora Kurske oblasti Alekseja Smirnova, graničari i Oružane snage Rusije su na granici uništile 16 jedinica ukrajinske tehnike.
Komentar