RUSIJA

Dve decenije u žarištima, heroj Rusije: Ko je Evgenije Podubni

Ukrajinski dron gađao je vozilo ruskog ratnog izveštača Evgenija Podubnog u Kurskoj oblasti. Iako je prvobitno bilo saopšteno da je poginuo, novinar je na sreću preživeo, a danas se čak javio iz bolnice. Vest o napadu je potresla javnost, a evo po čemu je Podubni poznat i priznat ne samo u Rusiji, nego i šire.
Sputnik

Početak puta

Evgenije Podubni, odlikovani ruski novinar, rođen je 22. avgusta 1983. godine u Belgorodu. O njegovoj porodici se ne zna mnogo detalja – jedino da su mu roditelji radili u medicinskoj sferi. U mladosti je Evgenije boravio na Bliskom istoku gde su njegovi roditelji često išli zbog posla. Tamo je usavršio engleski i arapski jezik, ali se i upoznao sa lokalnom kulturom.

Obrazovanje i prvi koraci u struci

Nakon srednje škole, Podubni je pokušao da se upiše na fakultet žurnalistike, ali nije uspeo u tome pa je izabrao drugi put. Upisao je psihologiju na Belgorodskom državnom univerzitetu i odmah je počeo da radi kao ratni dopisnik. Njegova karijera je počela na radiju i u lokalnim novinama, a kasnije je prešao na televiziju.
Svoju televizijsku karijeru Evgenije je započeo početkom 2000-ih na „TV Centar“, gde je radio kao specijalni dopisnik. Godine 2011. prešao je u medijsku kuću VGTRK kao specijalni dopisnik kanala „Rusija 1“ i „Rusija 24“. Do 2023. godine bio je na čelu redakcije VGTRK na Bliskom istoku i u Severnoj Africi i postao je autor i voditelj emisije „Rat“.

Iskustvo rada u žarištima

Tokom dugogodišnjeg rada Podubni je obišao skoro sve tačke sveta zahvaćene sukobom – od Čečenije do Sirije, od Ukrajine do Iraka, pravio je reportaže o brojnim značajnim događajima. Njegovo prvo angažovanje bilo je u Čečeniji 2002. godine, gde je počeo da stiče iskustvo i znanje o radu na bojnom polju.

„Petodnevni rat“ i uloga u evakuaciji

Tokom 2008. godine, dok je radio u Chinvaliju, Podubni je izveštavao o događajima iz „petodnevnog rata“. Pomogao je u uspostavljanju komunikacije između ruskih oficira i Saveta bezbednosti Južne Osetije, a takođe je učestvovao u evakuaciji izbeglica, ustupajući im svoje mesto.

Izveštavanje iz Sirije i Ukrajine

Njegov rad u Siriji doneo mu je međunarodno priznanje, a intervju sa Bašarom el Asadom postao je svetski događaj. Od 2014. godine Podubni prati sukob u Ukrajini – od Evromajdana do aktuelnih dešavanja u okviru specijalne vojne operacije. Novinar od 2022. godine redovno izveštava iz zone sukoba.

Suočavanje sa pretnjama i sankcijama Zapada

Godine 2020. Podubni se suočio sa pretnjama sirijskih terorista, a 2022. Zapad je protiv njega uveo sankcije zbog njegove profesionalne delatnosti. On je rekao da su sve te sankcije – priznanje efikasnosti njegovog rada.

Telegram kanal

Evgenije vodi popularni Telegram kanal „Poddubnый |Z|O|V| izdanie“ gde deli vesti i svoje viđenje događaja. Kanal ima oko 850.000 pretplatnika i postao je značajan izvor informacija o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Dokumentarni filmovi i nagrade

Podubni je autor više od deset dokumentarnih filmova o različitim međunarodnim sukobima. Za svoj rad je dobio brojna priznanja, uključujući Orden prijateljstva, Orden za hrabrost i tri nagrade TEFI-2016.
RUSIJA
„Pobedićemo‟: Javio se poznati ruski ratni reporter koji je teško ranjen u Kursku
Pogledajte još:
Komentar