SRBIJA

Kamberi najavljuje proteste Albanaca u tzv. preševskoj dolini

Nakon što su Srbi u severnom delu Kosovske Mitrovice danas mirno protestovali zbog najavljenog otvaranja mosta na Ibru, albanski poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi najavio je proteste u takozvanoj preševskoj dolini, zbog, kako navodi, diskriminacije Albanaca, ponovo pominjući nepriznavanje diploma i probleme u obrazovanju.
Sputnik
"Uprkos činjenici da smo u procesu dijaloga sa Beogradom, dve decenije nakon završetka rata, i uprkos činjenici da su potpisana tri sporazuma koja predviđaju neophodnost afirmacije prava Albanaca, nedostatak političke volje u Beogradu je ono što nas tera da preduzmemo ovu meru, zbog obaveze koju Srbija ima prema Albancima u 'preševskoj dolini' da ih konačno ispuni", rekao je Kamberi.
Tvrdi da je "situacija svakim danom sve gora".
"Krše se elementarna prava, ljudska prava, naša kolektivna prava. Pravo na upotrebu albanskog jezika i pisma", navodi on.
Zato se, smatra, mora skrenuti pažnja međunarodne zajednice.
"Srbija nam negira pravo na integraciju u državne organe, priznavanje diploma, imamo brojne probleme u obrazovanju, tu je i pitanje ekonomske diskriminacije, kao i nedostatak prostora za život", kazao je Kamberi, prenosi Kosovo onlajn.
Pogledajte i:
Komentar