NAUKA I TEHNOLOGIJA

Ruski naučnici otkrili novu supstancu koja može da uspori rast tumora mozga

Grupa ruskih naučnika napravila je novu supstancu koja može da uspori rast tumora mozga. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu „Frontiers in Farmakolodži“.
Sputnik
U istraživanju su učestvovali stručnjaci sa Instituta za hemijsku biologiju i fundamentalnu medicinu sibirskog ogranka Ruske akademije nauka i novosibirskog Instituta za organsku hemiju „Vorožcov“.
„Naučnici su razvili jedinjenje koje može da potisne agresivno ponašanje ćelija tumora na mozgu i spreči njihovo prodiranje u zdravo tkivo. Dobijeni podaci mogu se koristiti za pravljenje novih lekova za terapiju multiformnog glioblastoma kod ljudi“, navodi se u saopštenju.
U eksperimentima sa ćelijama, naučnici su otkrili jedinjenje (soloksolon para-metilanilid) koje efikasno blokira efekat proteina koji podstiče tumor.
Osim toga, otkriveno jedinjenje značajno povećava osetljivost ćelija glioblastoma na temozolomid (glavni preparat za lečenje glioblastoma) i potiskuje njihovu sposobnost širenja.
Glioblastom multiforme je najčešći i maligni tumor mozga. Uprkos značajnom napretku u oblasti hirurških, hemoterapijskih i radioterapijskih tretmana, očekivani životni vek pacijenata sa glioblastomom nakon terapije obično nije duži od 15 meseci.
RUSIJA
U Rusiji napravljen preparat koji sprečava pojavu metastaza
Pogledajte i:
Komentar