RUSIJA

„Nešto je prilično čudno...“: Zaharova o senzacionalnim detaljima istrage atentata na Trampa

Detalji istrage atentata na kandidata na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama Donalda Trampa od intrigantnih prelaze u senzacionalne, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na svom Telegram kanalu.
Sputnik
Ona je podsetila da su „novinari-istraživači“ „Njujork tajmsa“ dobili pristup prepisci policije Pensilvanije i utvrdili da je, prema njenim rečima, nešto prilično čudno.
„Ispostavlja se da su više od sat i po pre nego što je pucano na Trampa, policajci slali jedni drugima fotografije atentatora Tomasa Metjua Kruksa, koji je šetao teritorijom kompleksa, gde je trebalo da govori predsednički kandidat i proveravao udaljenost pomoću, pazite, optičkog daljinomera“, napisala je Zaharova.
Portparol je predstavila situaciju u kojoj se izvesna osoba, koja očigledno nije pripadnik specijalnih službi, zaduženih za bezbednost događaja, jednostavno šetka sa daljinomerom uoči pojavljivanja lica koje čuvaju u javnosti.
„A, tajna služba apsolutno ništa nije uradila u vezi sa tim, ili se samo pravila da ništa ne radi“, istakla je Zaharova.
Prema njenim rečima, novinari su utvrdili da je iz „perimetra koji je obezbeđivan“ uoči atentata isključeno skladište AGR br. 6 sa čijeg je krova i pucao Kruks.
„Da bi stigao tamo, nije mora da prođe nijednu bezbednosnu proveru. Tomasu Metjuu Kruksu čak nisu bile potrebne ni merdevine koje je kupio. On je jednostavno proučio kompleks daljinomerom, uzeo pušku i popeo se na krov zgrade kako bi ubio glavnog kandidata na predsedničkim izborima u SAD“, naglasila je Zaharova.
Ona je postavila pitanje: „pogodite koje je izuzeo zgradu iz bezbednosnog perimetra?“.
„Američka tajna služba, čije je rukovodstvo imenovao (aktuelni američki predsednik) Džozef Bajden“, podvukla je ona.
SVET
Direktor tajne službe SAD nazvala najvećim neuspehom propuste u obezbeđivanju Trampa tokom atentata
Pored toga, Zaharova je navela još neke „zapanjujuće činjenice - atentator Kruks je uoči događaja pretraživao na internetu informacije o udaljenosti Li Harvija Osvalda i bivšeg američkog predsednika Džona Kenedija, kao i da je Kruks imao svoje dronove, koje je lansirao uoči mitinga u Pensilvaniji“.
Prema njenim rečima, američka tajna služba odbila je traženi sastanak sa lokalnom policijom – istom onom koja je sumnjala na Kruksa uoči pokušaja atentata.
„Možda bi američke obaveštajne službe trebalo da povuku nekoliko stotina ljudi koji svuda prate ruske diplomate u uzaludnom pokušaju da ih ubede da sarađuju, i da ih iskoriste da zapuše prave bezbednosne rupe, Makar za glavne zvaničnike američke političke scene?“, šaljivo je predložila Zaharova.
Diplomata je dodala da policija u međusobnoj komunikaciji Tajnu službu naziva SS (Secret Service).
Ona je zaključila da se „SAD svuda upliću, mešaju u sve, proglašavaju se za izuzetne i najbolje – a u stvarnosti je to jedan mehur od sapunice, unutar kojeg su samo laži i izmišljotine“.
Na predsedničkog kandidata i bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa 13. jula je izvršen pokušaj atentata tokom predizbornog mitinga u Pensilvaniji. Tramp je ranjen u uho, a napadača su ubili pripadnici američke tajne službe, koja je zadužena za zaštitu najviših zvaničnika države. FBI incident istražuje kao „pokušaj atentata i mogući unutrašnji terorizam“. Osumnjičeni je identifikovan kao 20-godišnji Tomas Metju Kruks.
SVET
Atentati se vraćaju u političku modu – srlja li planeta ka Trećem svetskom ratu
Pogledajte i:
Komentar