Specijalna operacija u Ukrajini

Mnogo buke ni oko čega: Ukrajina može dobiti samo deset aviona F-16 do kraja godine

Ukrajina će do kraja godine moći da koristi samo 10 borbenih aviona F-16 zbog nedostatka obučenih pilota, piše Njujork tajms, pozivajući se na američke zvaničnike.
Sputnik
„Prema američkim zvaničnicima, očekuje se da će oko 20 ukrajinskih pilota moći da upravlja avionima ove godine, što bi Ukrajini omogućilo da koristi samo oko 10 lovaca F-16 u borbi, s obzirom da su za svaki avion potrebna najmanje dva pilota", piše list.
List citira stručnjake koji veruju da će nedostatak obučenih pilota i ograničen broj letelica ograničiti i njihov neposredni uticaj na bojnom polju.
Kako javlja britanski Ekonomist, Ukrajina je već dobila 10 borbenih aviona F-16 iz zapadnih zemalja, a do kraja godine njihov broj će se povećati na 20. Kako navodi časopis, ukrajinske vlasti će moći da računaju na 79 lovaca F-16. Zapad će nastaviti da isporučuje avione u fazama tokom 2025. godine
Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije saopštio da isporuke Kijevu novog naoružanja, uključujući i F-16, neće promeniti situaciju na frontu, već će dovesti do odlaganja sukoba. Takođe je napomenuo da će ovi lovci, ako se pojave u Oružanim snagama Ukrajine, goreti na isti način kao i druga vojna tehnika koju toliko Zapad reklamira.
Specijalna operacija u Ukrajini
Mnogo buke ni oko čega: Ukrajina može dobiti samo deset aviona F-16 do kraja godine
Komentar