Specijalna operacija u Ukrajini

Mediji: Isporuke F-16 Ukrajini mogu ići na ruku Rusiji

Obaranje lovaca F-16 u Ukrajini potencijalno bi dodatno ojačalo imidž Rusije, piše Indipendent, pozivajući se na vojne analitičare. Avioni F-16 počeli su da stižu u Ukrajinu krajem jula.
Sputnik
Prema rečima Federika Borsarija, analitičara Centra za analizu evropske politike, moderni radari koje je ugradila američka kompanija Lokid Martin omogućiće ukrajinskim pilotima da preciznije gađaju na većoj daljini, nego što to mogu da rade na svojim MiG-29, Su-27 i Su-24, sovjetske proizvodnje. Avioni F-16 takođe mogu da nose krstareće rakete Storm Šedov, sa dometom od oko 250 kilometara, koje je isporučila Velika Britanija. Borsari je uveren da će isporuka borbenih aviona „moći da utiče na dinamiku rata“.
Međutim, postoje određene poteškoće sa baziranjem aviona, američke proizvodnje u Ukrajini. Stoga, list napominje da bi za američke lovce, neposredna podrška kretanja ukrajinskih trupa mogla da bude previše rizično, s obzirom na savremene ruske sisteme protivvazdušne odbrane. Independent takođe navodi ruskog lovca Su-35 kao jednu od najvećih pretnji za F-16.
Marina Miron, stručnjak za vojne studije na Kraljevskom koledžu u Londonu, upozorila je da je devetomesečna obuka ukrajinskih pilota za upravljanje F-16 bila "ubrzani kurs" u poređenju sa uobičajenim trogodišnjim kursom koji prolaze zapadni piloti.
Ovi avioni takođe zahtevaju veliki broj pomoćnog osoblja, rekla je ona. Potrebni su kvalifikovani inženjeri koji će biti uključeni u održavanje, punjenje municijom i obaveštajnu podršku. Miron je dodala da je za F-16 potrebno i stvaranje mreže radarskih stanica i utvrđenih hangara, rezervni delovi i sistemi za dopunu goriva, kao i kvalitetni aerodromi.
Krajem jula Blumberg je javio da je mali broj lovaca F-16 stiglo u Ukrajinu. Independent piše da je reč o šest lovaca, isporučenih iz Holandije. Telegraf je objavio da je ove letelice Kijev već koristio za protivvazdušnu odbranu.
Moskva osuđuje vojne isporuke oružja Kijevu. Kremlj smatra da će isporuke F-16 ukrajinskoj vojsci dovesti do nove eskalacije sukoba, aali da to neće promeniti situaciju na bojnom polju.
Pogledajte i:
Komentar