SVET

Haos u Engleskoj nastavljen: Zapaljen hotel s migrantima, džamijama ponuđeno dodatno obezbeđenje /video/

Velika grupa demonstranata, koji se protive migrantima, upala je u hotel u engleskom gradu Roteramu u kojem su smešteni azilanti i zapalila ga.
Sputnik
Mnogi su bili ogrnuti engleskim zastavama, a dočekali su ih učesnici kontramitinga koji su izvikivali parole u znak podrške migrantima, prenosi „Miror“.
Tenzije su eskalirale, a na snimcima na društvenim mrežama vidi se da demonstranti bacaju predmete na policiju, prinudivši ih da se povuku.
Demonstranti su potom razbijali prozore na hotelu, a onda i zapalili zgradu.
Nakon što su sinoć izbili nasilni protesti širom Engleske, do sada je uhapšeno najmanje 100 ljudi, a nove demonstracije najavljene su i za danas u više gradova.
Neredi i protesti izazvani su napadom nožem u gradu Sautport gde je jedan sedamnaestogodišnjak ubio tri devojčice na času plesa.

Starmer: Zažaliće oni koji su u ovome učestvovali

Britanski premijer Kir Starmer osudio je danas napad na hotel u Roteramu opisavši ga kao krajnje desničarsko razbojništvo.
U saopštenju Dauning strita, Starmer je obećao da će vlasti učiniti sve što je potrebno da nasilnike privede pravdi, nakon nemira koji su izbili širom zemlje, preneo je AP.
U obraćanju naciji, koje je prenosila televizija, Starmer je poručio da nasilna rulja ne predstavlja Britaniju, preneo je Skaj njuz.
„Garantujem da ćete zažaliti što ste učestvovali u ovim neredima, bilo direktno ili podstičući ga“, naglasio je on.
SVET
Veliki neredi širom Velike Britanije /video/

Džamijama će biti ponuđeno dodatno obezbeđenje

Džamijama koje su u opasnosti od nasilnih nereda u Velikoj Britaniji biće ponuđeno dodatno obezbeđenje, čime će zajednicama biti pružena vitalna podrška i sigurnost, saopštila je britanska vlada.
Kako se navodi, to će pomoći lokalnim policijskim snagama da zaštite ove važne verske objekte.
U skladu sa novim procesom koji je sada na snazi, policija, lokalne vlasti i džamije mogu tražiti da se brzo rasporedi obezbeđenje, koje će štititi zajednice i omogućiti vernicima što hitniji povratak na bogosluženje.
Ministarka unutrašnjih poslova Ivet Kuper izjavila je da je Britanija ponosna i tolerantna zemlja i da niko ne bi trebalo da traži izgovore za sramne postupke huligana, nasilnika i ekstremističkih grupa koji napadaju policajce, pljačkaju lokalne prodavnice ili napadaju ljude na osnovu boje kože.
„U svetlu sramnih pretnji i napada sa kojima su se suočavale i lokalne džamije u mnogim zajednicama, vlada pruža brzu dodatnu podršku kroz šemu zaštitnog obezbeđenja džamija, uz podršku lokalnih policijskih snaga i ponavljamo da će se svako ko je umešan u ometanje funkcionisanja i nasilje suočiti sa snagom zakona“, navela je ona.
Naglasila je da Velika Britanije kao nacija neće tolerisati kriminalno ponašanje, opasan ekstremizam i rasističke napade koji su protiv svega za šta se ova zemlja zalaže.
SVET
Sukobi s policijom nakon bdenja za ubijenu decu u Engleskoj: Letele flaše, zapaljen kombi /video/
Pogledajte i:
Komentar