SVET

Palestinski diplomata: Ubistvo lidera Hamasa pokazuje da Netanijahu ne želi prekid vatre

Ubistvo lidera političkog krila Hamasa Ismaila Hanijea dokazuje da izraelski premijer Benjamin Netanijahu ne želi prekid vatre u Gazi, izjavio je za Sputnjik ambasador Palestine u Austriji i stalni posmatrač pri Ujedinjenim nacijama u Beču Salah Abdel Šafi.
Sputnik
„Mislim da ubistvo Ismaila Hanije pokazuje da je Izrael zainteresovan za dalju eskalaciju u regionu. Jer ovo je teroristički akt. Političko ubistvo je čisti čin državnog terorizma. A jasan cilj ovoga je da se situacija dodatno eskalira, posebno u trenutku kada su preduzeti koraci ka prekidu vatre između Izraela i Hamasa. I ovo je takođe dokaz da Netanijahu ne želi prekid vatre“, ocenio je diplomata.
On je objasnio da bi prekid sukoba u Gazi značio „politički kraj“ Netanijahua i on to vrlo dobro zna.
„I zbog toga je zainteresovan za dalju eskalaciju. A ovaj napad ili ubistvo, koje se dogodilo u stranoj zemlji, predstavlja provokaciju usmerenu protiv Irana, a takođe će potpiriti situaciju između Izraela i Irana. I to je zajedno sa jučerašnjim napadom na Bejrut i pokušajem da se likvidira visoki predstavnik Hezbolaha. Svi ovi razvoji situacije desili su se u protekla 24 sata i znače dramatičnu eskalaciju na Bliskom istoku“, dodao je sagovornik agencije.
Diplomata očekuje da će na ovo odreagovati Hamas, a takođe i Iran.
„Zato što je to napad na suverenitet Irana. A takođe možemo očekivati da će Hezbolah odgovoriti na napad na njihovog visokog lidera u Bejrutu“, precizirao je on.
Prema njegovim rečima, tema ubistva figuriraće na različitim sastancima i diskusijama na platformama UN u Beču. Diplomata je podsetio da Palestina redovno iznosi na raspravu situaciju u Gazi i genocid i to će činiti i dalje kako bi privukla pažnju svih strana na razvoj situacije oko sukoba u regionu.
Izraelska vojska izvela je u utorak vazdušni napad na južno predgrađe libanske prestonice Bejrut u pokušaju da eliminiše visokog komandanta Hezbolaha, koga optužuje za umešanost u granatiranje Golanske visoravni, gde je u subotu poginulo 12 pripadnika lokalne zajednice Druza, među kojima je bilo i dece.
Hezbolah negira bilo kakvu krivicu. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je napade Izraela na Liban kršenjem međunarodnog prava.
Palestinski pokret Hamas u sredu je saopštio da je lider političkog krila Hamasa Ismail Hanije poginuo u izraelskom napadu na njegovu rezidenciju u iranskoj prestonici Teheranu, gde se nalazio kako bi učestvovao na inauguraciji novog iranskog predsednika. Pokret je za njegovu smrt okrivio Izrael i Sjedinjene Američke Države i saopštio da napad neće ostati bez odgovora.
SVET
Predsednik Irana poručio ubicama lidera Hamasa: Teroristički okupatori, zažalićete!
Komentar