RUSIJA

Zahuktava se konfrontacija: Rusija optužila Zapad za militarizaciju azijsko-pacifičkog regiona

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da zapadne zemlje, raspoređivanjem novog naoružanja u azijsko-pacifičkom regionu, pojačavaju konfrontaciju u tom području.
Sputnik

„Tendencijama koje Zapad pokušava da unese u ovaj region, ubrzavajući njegovu militarizaciju, formirajući uske vojno-političke blokovske strukture, raspoređujući novo naoružanje, on pogoršava konfrontaciju“, ocenio je Lavrov.

Kako je dodao, Rusija i zemlje Asocijacije država jugoistočne Azije dogovorile su se da je neophodno razvijati jedinstveni nedeljivi bezbednosti sistem u Evroaziji, otvoren za sve zemlje i organizacije regiona.
Po rečima Lavrova, zemlje ASEAN su izrazile interesovanje za ideju ruskog predsednika Vladimira Putina o formiranju nove bezbednosne arhitekture u Evroaziji, koja bi bila nedeljiva i ravnopravna, jer razumeju da Zapad promoviše uže formate u okviru ASEAN u cilju obuzdavanja Kine i Ruske Federacije.
On je dodao da se nada da su članovi ASEAN svesni opasnosti koja se krije u planovima SAD da rasporede rakete srednjeg i kratkog dometa u azijsko-pacifičkom regionu.
„Kada su se SAD povukle iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, počele su da proizvode rakete kopnenog baziranja koje su zabranjene tim sporazumom i već kruže informacije o njihovim planovima da rasporede te rakete u Evropi i azijsko-pacifičkom regionu. Nadam se da su zemlje ASEAN dobro svesne te opasnosti koju krije takva zamisao Vašingtona“, rekao je šef ruske diplomatije.
Prisustvo NATO u azijsko-pacifičkom regionu doneće sa sobom i sve nedostatke evroatlantskog sistema bezbednosti, ocenio je Lavrov.
„Postoji mnogo signala i znakova da ovde eskalira konfrontacija. U suštini, ako ovamo prodre NATO, Alijansa će doneti sa sobom sve mane sistema evroatlantske bezbednosti koja je oličena i u samom NATO u Organizaciji za bezbednost i saradnju u Evropi“, istakao je ministar.
Kako je dodao, sistem evroatlantskog modela bezbednosti odavno je dokazao da je njegov glavni cilj da obezbedi dominaciju SAD i njenih saveznika nad svima ostalima.
Lavrov je naglasio da zemlje ASEAN ne žele da uđu u konfrontaciju sa kolektivnim Zapadom, ali da su protiv prodora NATO u region.
„Zemlje ASEAN ne žele da ulaze u direktnu konfrontaciju sa Amerikancima i njihovim saveznicima, ali u isto vreme, naravno, vide pretnje koje su povezane sa tim (prodiranje NATO u region). One takođe vide pretnju svojoj liderskoj poziciji po pitanju bezbednosti i saradnje u azijsko-pacifičkom regionu i jugoistočnoj Aziji“, naglasio je Lavrov.
Prema rečima Lavrova, zemlje ASEAN-a, uprkos pritisku Zapada, nastoje da „nađu diplomatski izlaz iz ove situacije, da odbrani svoju vodeću ulogu u regionu“.

Sporazum SAD i Južne Koreje izaziva zabrinutost

„Još jedan element koji izaziva zabrinutost: nedavno su SAD sklopile sa Južnom Korejom sporazum o zajedničkom nuklearnom planiranju. Zasad ne možemo da dobijemo objašnjenje šta to znači, ali nema sumnje da to izaziva dodatnu zabrinutost. Oni pokušavaju da uključe Japan u tu šemu zajedničkog nuklearnog planiranja“, konstatovao je Lavrov, istakavši da je novi ministar spoljnih poslova Južne Koreje zatražio sastanak sa njim.
Takođe je rekao da Rusija nastoji da osigura da IAEA u potpunosti kontroliše aktivnost bloka AUKUS (SAD, Velika Britanija, Australija) u vezi sa raspoređivanjem komponenti nuklearnog oružja u azijsko-pacifičkom regionu.
Lavrov boravi u poseti Laosu od 25. do 27. jula. U četvrtak je održao niz bilateralnih sastanaka, a u petak je učestvovao na sastanku ministara spoljnih poslova u formatu Rusija-ASEAN. Očekuje se da će ministar u subotu prisustvovati Regionalnom bezbednosnom forumu ASEAN.
Pogledajte još:
Komentar