RUSIJA

„Simbol pobede Rusije“: Putin podsetio na zakletvu vernosti otadžbini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da istorija Rusije, njene tradicije i ponos na podvige njenih predaka stvaraju osnovu za pobedu koja je posebno potrebna u ovom periodu razvoja države.
Sputnik
On je objasnio zašto ni u vreme specijalne vojne operacije nisu obustavljani projekti poput izgradnje istorijsko-arheološkog kompleksa „Novi Herson“ na teritoriji Sevastopolja. Po njegovim rečima, reč je o duhovnim osnovama bez kojih je pobeda nemoguća.
„Nama je uvek, a posebno u ovom periodu našeg razvoja, naše istorije potreban uspeh, potrebna nam je pobeda. A pobeda se ne može ostvariti bez jake osnove, moralne, etičke, duhovne. Taj temelj upravo i stvara naša istorija, naše tradicije i ponos na ono što su uradili naši preci kako bi ojačali otadžbinu. To je i danas u izvesnom smislu naše oružje“, rekao je Putin u intervjuu za dokumentarni film „Novi Herson“.
On je dodao da su sticanje i pronalaženje identiteta osnova budućnosti Rusije.
Putin je istakao da se Rusija i danas i u 10. veku – u vreme pokrštavanja, suočavala sa sličnim zadacima.

„Rusija se u svim periodima borila, jačala iznutra i spolja. U stvari, vekovima se ništa nije menjalo. Bilo je različitih perioda u istoriji Rusije, ali zahvaljujući svim narodima koji su postali organski deo višenacionalne i multireligijske države, Rusija je stalno jačala i osećala se sve samouverenije“, konstatovao je ruski lider.

On je pojasnio značaj drevnog Hersona za ruski narod.
„Hersones je jedan od najstarijih gradova u našoj zemlji, star je skoro dve i po hiljade godina. Za nas je to pre svega povezano sa krštenjem kneza Vladimira, a kasnije i pokrštavanjem Rusije“, istakao je Putin, podsetivši da je „važno to što je nakon tog događaja počela da se formira ruska nacija“.
Pre toga su na toj teritoriji bila različita slovenska plemena, ali im je nedostajalo duhovno jedinstvo bez kojeg ne bi moglo biti ni jednog naroda, rekao je on.
„Za nas je ovo mesto, u izvesnom smislu, sveto, ovde se nalazi izvor naše državnosti i ruskog naroda“, naglasio je Putin, rekavši da bi želeo da Herson postane simbol svog identiteta, dubokih korena, simbol pobede, razvoja i prosperiteta Rusije.

Zakletva građana drevnog Hersonesa relevantna i danas

Zakletva građana drevnog Hersona o odanosti otadžbini i spremnosti da je štite aktuelna je i u vreme specijalne vojne operacije, primetio je Putin.

„Pada mi na um zakletva koju su polagali svom gradu građani Hersona. Pored reči o brizi za blagostanje grada i građana, bile su i sledeće reči:' Neću izdati ni Herson, ni prelepu luku, ni druga utvrđenja, nego ću ih štititi za narod'. Ovo što se dešava danas, u istoriji, u našoj aktuelnoj istoriji, ono što je povezano sa našim vojnicima na frontu i sa sprovođenjem specijalne vojne operacije – to je u skladu sa zakletvom koju su nekada stanovnici grada polagali svojoj otadžbini“, rekao je ruski lider.

Putin je 2015. godine posetio Herson i krstionicu kneza Vladimira. On je tada predložio da se na tom mestu izgradi istorijsko-kulturni centar hrišćanstva. Izgradnja kompleksa „Novi Hersones“ vrši se po nalogu predsednika Rusije. On je u više navrata govorio da je Herson Taurijski jedan od najvažnijih izvora ruske duhovnosti, te da se tamo prepliće sve: i duhovna načela, i državna načela, i istorijske i kulturne tradicije.
Herson Taurijski je drevna grčka kolonija koja se nalazila na teritoriji savremenog Sevastopolja od 424-421. godine pre nove ere. e. do kraja 14. veka. n. e. Smatra se da je na tom mestu knez Vladimir primio hrišćanstvo u 10. veku.
RUSIJA
Otkriće od globalnog značaja: Na Krimu nađen jedinstveni drevni etalon dužine /video/
Pogledajte još:
Komentar