SPORT

Maja Ognjenović za Sputnjik: Moje poslednje takmičenje u dresu Srbije – san je da bude zlato

Sve je došlo na svoje. Kod mene je to dobilo možda malo više na značaju zato što je ovo definitivno moje poslednje takmičenje u reprezentativnom dresu, rekla je Maja Ognjenović za Sputnjik povodom nošenja zastave Srbije na predstojećem takmičenju, a i tako ujedno potvrdila da će to biti njeno poslednje takmičenje na kom igra u nacionalnom dresu.
Sputnik
Maja Ognjenović, kapiten ženske odbojkaške reprezentacije, zajedno će sa vaterpolistom Dušanom Mandićem nositi zastavu Srbije na ceremoniji otvaranja predstojećeg takmičenja. Iako je bilo govora da će Maja i ranije dobiti ovu čast, to se nije dogodilo i sada se može reći da je pravda zadovoljena.
„Sa moje strane je bilo očekivanja da će to biti i ranije, ispostavilo se da je sada pravo vreme. Jedina neka emocija i osećaj koji mene preplavljuje je osećaj ponosa i časti jer svi vrlo dobro znamo koliko sportista bude u prilici da nosi zastavu na otvaranju najvećeg takmičenja u sportu. Izuzetno sam zahvalna svima koji su mene prepoznali da budem ta i da mi dodele tu čast“, rekla je Ognjenović.
To će biti definitivno kraj njene reprezentativne karijere, a u Parizu će proslaviti 40. rođendan, pa će tako za legendu srpske odbojke ovo biti veoma emotivno takmičenje.
„Sve je došlo na svoje. Iskreno i da se desilo ranije, ne mogu da kažem da bi tajming bio loš. Kad god i kome god da se desi, desilo se u najbolje vreme. Kod mene je to dobilo možda malo više na značaju zato što je ovo definitivno moje poslednje takmičenje u reprezentativnom dresu, zbog rođendana, generacije, svih propratnih okolnosti. Zbog toga sam dodatno srećna što je sve došlo na svoje“, poručila je Maja.
Koliko god nošenje zastave i kraj karijere jesu emotivni trenuci, srpska odbojkašica želi da to uradi na pravi, dostojanstven i veličastven način i zato već radi na tome kako da upravlja emocijama.
„Mislim da, nevezano za kraj reprezentativne karijere, nošenje zastave, uloga i čin su tolika čast. Kada god da se desi izaziva posebnu emociju. Imam neke svoje planove i tehnike na kojim pokušavam da radim pred početak Igara, to je usko vezano za taj emotivni deo. Koliko god da to bude strašno emotivan momenat ne bih volela da me to sputa zbog onoga što treba da se pokaže na terenu. Uzbuđenje je na najvišem mogućem nivou. Svi očekuju zlatnu medalju, previše je stvari koje će dodatno uticati na to da uzbuđenje bude još veće, ali ja se nadam da ću se snaći u toj ulozi“, poručuje kapiten ženske odbojkaške reprezentacije.
Tri puta su bile šampionke Evrope, dva puta šampionke sveta, ali fali jedno zlato.
„To su neke stvari koje se tiču našeg mentaliteta zato što smo mi jedna mala zemlja koja ima toliko sjajnih i uspešnnih sportista i mi smo svesni da smo najbolji ambasadori naše zemlje. Naš narod „živi“ od uspeha reprezentacije, Novaka i svih onih koji se trude da reprezentju zemlju na najbolji mogući način. Upoznati smo sa tim da se kod nas kada ste četvrti na svetu to smatra neuspehom, ali kada se zapitamo i pogledamo kolika je Srbija, možda ipak pomislimo koliko je to surovo i neka vrsta nepoštovanja.“, objašnjava proslavljena srpska odbojkašica i dodaje.
„Mi smo tim koji toliko dugo godina ima kontinuirane uspehe i kada se naviknemo na uspehe onda se neuspesi vrlo tragično doživljavaju. Tu treba naći balans i postaviti se tako da se ta vrsta pritiska pretvori u podršku. Zlatna medalja je sled, Rio je bio srebro, Tokio bronza i sada zlato jedino nedostaje“, ističe Ognjenović.
Međutim, napominje srpska odbojkašica da je put do zlata nikad teži.
„Izuzimaju se mnogi drugi faktori, da li je ista ekipa, da li je dovoljna spremna, kakva je konkurencija. Nije to baš lako kako izlegda. Naravno da verujemo, vera nijednog trenutka nije sporna. Između želja i realnosti. Naše mogućnosti su velike, šest reprezentacija podjednako konkurišu za sve medalje. Ništa nije iznenađenje. Konkurencija nikada nije bila jača i veća, ali ja želim da verujem da imamo snagu za to. Bilo koja medalja će verujte biti podjenako veliki uspeh kao zlato, san je da bude zlato, ali iako ne bude u ovoj konkurenciji moramo biti zadovoljni i drugim medaljama“, poričila je Maja.
Pred početak takmičenja jedina emocija koju osećaju naše odbojkašice jeste uzbuđenje.
„Uzbuđenje je preveliko, što se više bliži to se nestrpljenje pojačava. Svaki dan je sve veće i to je jedina emocija, nema pritiska, nema negativne emocije. Svi čekamo trenutak da odemo u Pariz, samo da se usresredimo na to“, poručuje Maja.
Za sam kraj, legendarna srpska odbojkašica istakla je da je uverena da reprezentaciju ostvlja devojkama koje će znati kako da nastave da održavaju tradiciju.
„Posle tolikog niza godina neće biti lako, ali svako ko ostane sa reprezentacijom će biti podjednako upućen i znaće da sledi moj ili nečiji primer“, zaključila je Maja Ognjenović u razgovoru za Sputnjik.
Komentar