RUSIJA

Kina: NATO - mašina koja seje haos

Severnoatlantska alijansa je, kao izvor razdora, započela ratove u Avganistanu, Iraku, Libiji i Ukrajini, rekao je portparol kineskog ministarstva odbrane Džang Sjaogang, komentarišući završnu deklaraciju NATO.
Sputnik
„NATO je mašina koja seje ratni haos, doneo je ratni požar i katastrofu regionima i stanovnicima Ukrajine, Avganistana, Iraka i Libije“, rekao je portparol vojnog resora.
Prema njegovim rečima, NATO poslednjih godina nastavlja da „pruži svoje crne ruke” u azijsko-pacifički region. Alijansa napada Kinu i podstiče neke zemlje u regionu da slede njen primer, rekao je predstavnik kineskog Ministarstva odbrane.
Džang Sjaogang je istakao da je završni kominike samita NATO „pun laži, predrasuda, huškanja i klevete“. "Izražavamo naše krajnje nezadovoljstvo i snažan protest u vezi sa ovim", rekao je on.
U završnoj deklaraciji samita NATO održanog u SAD navodi se da članice alijanse pozivaju Kinu da se uključi u dijalog radi smanjenja strateških rizika i da su otvoreni za saradnju sa Pekingom. Istovremeno, Kina, prema rečima zemalja članica alijanse, nastavlja da stvara sistemske izazove evroatlantskoj bezbednosti. U dokumentu NATO-a se navodi da „Narodna Republika Kina sada igra odlučujuću ulogu u ratu Rusije protiv Ukrajine kroz takozvano ’partnerstvo bez granica‘, pružajući široku podršku ruskom vojno-industrijskom kompleksu“.
MULTIMEDIJA
Rusi i Kinezi zajedno patrolirali iznad Tihog okeana /video/
Komentar