RUSIJA

„Situacija nije dobra – ne znamo kud dalje“: Ruskoj fregati zabranjuju da uplovi u evropske luke

Španske vlasti su, nakon Francuske, zabranile ruskoj istorijskoj fregati „Štandart“ da uplovi u njenu luku i dopuni zalihe – brod ne može da napusti vode Evropske unije zbog nedostatka goriva, rekao je za Sputnjik kapetan Vladimir Martus.
Sputnik
Brod se trenutno nalazi kod obala španske Galicije.

„Sve države Evropske unije sada mogu da se ponašaju po tom obrascu. Plašim se da će tako i postupiti. Situacija je žalosna, jer ne znamo kud dalje da idemo. Da idemo negde van granica EU – nemamo dovoljno goriva. Veoma smo ogorčeni zbog takve nepravde“, rekao je kapetan.

Kako je dodao, posada je uspela da popuni zalihe vode u Francuskoj zahvaljujući pomoći mornara iz francuskog jahting kluba koji su na motornim čamcima dovezli vodu na brod.
„Svi mornari nas podržavaju i smatraju da je to veoma nepravedna odluka. Imamo vode za još tri dana. Kupamo se morskom vodom. Hrane imamo za tri, četiri dana“, požalio se Martus.
On namerava direktno da se obrati Evropskoj uniji kako bi pokušao da dobije ukidanje sankcija. Francuske vlasti su ostavile na snazi zabranu ulaska broda u svoje luke. Posada je uložila žalbu na odluku prefekture Finister u Vrhovnom sudu, ali će proces potrajati najmanje četiri meseca.
„Jedino rešenje za nas je da se obratimo Evropskom parlamentu sa zahtevom da se revidiraju ta dokumenta o sankcijama. Ovo je istorijski brod, a ne državna organizacija. Pokušaćemo da stupimo u kontakt sa poslanicima EU koji su doneli tu odluku i da vidimo šta može da se uradi. Sada je važna moralna podrška i razumevanje političara da tako ne treba da se radi“, zaključio je Martus.
Prefektura departmana Finister u zapadnoj Francuskoj zabranila je fregati „Štandart“, koja predstavlja tačnu kopiju broda iz vremena Petra Velikog, da uplovljava u luke nakon što je u sankcije EU protiv Moskve dodata formulacija o „kopijama istorijskih brodova“. Posada je sprečena da učestvuje na međunarodnom festivalu jedrenjaka u Brestu i ne sme da uđe u luku čak ni da dopuni zalihe. Posadu čini 17 mornara iz Rusije, Francuske, Španije, Holandije, Belgije, SAD, Engleske i Izraela.
Posada broda je pokrenula peticiju na sajtu change.org u kojoj pozivaju Savet Evrope da zaštiti fregatu kao deo svetske kulturne baštine, da ukine evropske sankcije uvedene protiv nje i da joj dozvoli da uplovljava u luke. Peticiju je potpisalo oko 2.000 ljudi koji osuđuju sankcije protiv broda.
RUSIJA
Francuska ne dozvoljava ruskoj fregati da uplovi u luku – posadi ponestaje vode i hrane
Pogledajte još:
Komentar