RUSIJA

Kremlj: Odbijanje Pariza da ruskim novinarima da akreditacije za Olimpijske igre može se samo osuditi

Odbijanje francuskih vlasti da izdaju ruskim novinarima akreditacije za praćenje Olimpijskih igara u Parizu može se samo najstrožije osuditi, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Sputnik
„To se samo može osuditi i to žestoko“, rekao je Peskov.
Prema njegovim rečima, to samo slikoviti pokazuje odnos francuskih vlasti prema Rusima.
Podsetimo, petorici ruskih novinara ruske medijske agencije „RIA Novosti Sport“, koja čini međunarodnu medijsku grupu „Rusija sevodnja“, čiji je i Sputnjik deo, Francuska je odbila da izda akreditacije za Olimpijske igre u Parizu.
Zahtevi za akreditacije za petoricu ruskih novinara, prema proceduri, utvrđenoj organizacionom komitetom, predati su još početkom februara. U nedelju, 21. jula, svaki od novinara dobio je pismo od organizacionog komiteta o odbijanju izdavanja akreditacija.
Prema pravilima Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), akreditaciju stranim novinarima za OI izdaje relevantan nacionalni olimpijski komitet. Obzirom da je MOK 2023. godine isključio i lišio Olimpijski komitet Rusije funkcije nacionalnog olimpijskog komiteta, akreditovanje ruskih novinara se odigravalo direktno preko organizacionog komiteta OI 2024 u Parizu.
Organizacioni komitet je naglasio da ne znaju razloge negativnog odgovora koji su dobili od kompetentnog administrativnog organa povodom izdavanja akreditacija ruskim novinarima.
Pogledajte i:
Komentar