Patentirajući termohemijski proces za izgradnju ovih molekula masti, Savor, startap sa sedištem u Kaliforniji, stvorio je alternativu bez mleka za proizvode kao što su mleko, puter, sir i sladoled.
Navodi se da ovaj proces ne emituje gasove staklene bašte, ne zahteva poljoprivredno zemljište i koristi manje od hiljaditog dela vode potrebne u konvencionalnoj poljoprivredi, značajno smanjujući svoj ugljenični otisak u poređenju sa stvarnom životinjskom masti.
Međutim, kompanija se suočava sa brojnim izazovima pre nego što svoj proizvod plasira na tržište.
„Trenutno smo u predkomercijalnoj fazi i radimo na regulatornom odobrenju da bismo mogli da prodajemo naš puter. Ne očekujemo da ćemo moći da počnemo sa prodajom bar do 2025. godine“, kaže izvršna direktorka Ketlin Aleksander.
Osnivač Majkrosofta Bil Gejts, izrazio je optimizam u pogledu potencijala startapa u nedavnom postu na blogu. Gejts je pohvalio ukus Savorovog putera, napominjući da se gotovo ne razlikuje od pravog putera jer je hemijski sličan.
Pogledajte i: