SPORT

Slovenac ponovo osvojio Francusku /video/

Tadej Pogačar je zaokružio ovogodišnju bajku pobedom na Tur d Fransu, čime je postao tek osmi biciklista koji je u istoj sezoni osvojio i trku u Francuskoj, a prethodno i Trku kroz Italiju, poznatiju kao Điro d'Italija.
Sputnik
Slovenac, kome je ovo treći trijumf na Tur d Fransu u karijeri, ujedno je i prvi biciklista u 21. veku koji je u istoj sezoni pobedio u dve najvažnije trke.
Pogačar, koji za tim Emirejts iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, u današnjoj poslednjoj etapi na hronometar samo je potvrdio pobedu do koje je došao u prethodnim trkama ovogodišnjeg Tur d Fransa.
Ključnu prednost nad glavnim konkurentom Jonasom Vingegardom, Pogačar je ostvario u subotu, pobegavši mu u generalnom poretku za nešto više od pet minuta.
Pogačar je postao prvi biciklista koji je osvojio pet etapa na istom Tur d Fransu od Nemca Marsela Kitela 2017. Ujedno je i prvi od Marka Pantanija 1998. koji je osvojio Điro d'Italija i Tur de Frans u istoj godini.
Poslednju etapu u nedelju, od Monaka do Nice, na hronometar, Pogi, kako glasi nadimak Slovenca, vozio je maestralno i dodatno je povećao prednost nad glavnim konkurentima Vingegardom i Belgijancem Remkom Evenepelom.
Nije mu bilo ni mnogo teško jer te krivine poznaje u dušu, s obzirom da živi u tom kraju Azurne obale. Ovaj 25-godišnji Slovenac je na vrhuncu snage i ovog leta je dominirao muškim drumskim biciklizmom.
Na šest osvojenih osvojenih etapa na Điro d'Italija, sada je dodao i šest etapnih pobeda na ovogodišnjem Tur d Fransu.
„Uživao sam na turneji. Da mi je neko ovo pričao pre Tura, ne bih mu verovao. Ne mogu da opišem koliko sam srećan. Posle dve teške godine na Tur d Fransu, ove godine sve je išlo do savršenstva. Ovo je prva velika turneja na kojoj sam svaki dan bio potpuno samouveren. Čak sam i na Điru imao jedan loš dan, ali neću reći koji. Ove godine Tur de Frans je bio neverovatan. Uživao sam od prvog dana do danas”, naveo je Pogačar.
Komentar