Ovo za Sputnjik kaže Aleksandar Tanić, uzgajivač ljute paprike iz Niške Banje, čovek u čijim plastenicima rastu najljući primerci na svetu:
"Počelo je iz čiste radoznalosti, voleo sam ljuto. Bio je to hobi. I danas je strast, ali i ozbiljan posao i veliki potencijal".
Naljuće sorte paprike Tanić nabavlja iz Indije, Azije, severne i južne Amerike, za pojedine se ispostavilo da, ne samo da ''vole'' srpsku zemlju, već i bolje uspevaju ovde.
Ljuto čini ljude srećnim
Kao što sit gladnom ne veruje, tako postoji i nerazumevanje ljubitelja ljutih jela i onih koji ih izbegavaju. Međutim, ljutina, kaže naš sagovornik, kod ljudi izaziva osećaj sreće i zadovoljstva, što je i naučno dokazano.
"Ne znam da li je za tu sreću zaslužan kapsaicin ili neki drugi sastojak paprike, ali istina je da posle konzumacije dolazi dobro raspoloženje", kaže Tanić.
Domaće ljute paprike su nekoliko desetina puta manje ljutosti od onih koje uzgaja Tanić
© Foto : Sputnjiku ustupio Aleksandar Tanić
Posle decenija uživanja u ljutim paprikama, koje je u njegovom kraju tradicionalno,rodila se želja najpre za eksperimentalnim sađenjem koje je preraslo u hobi, a sada i u zanimanje koje donosi profit.
"Prvo sam ih gajio zbog sebe, pa zbog prijatelja, a ona i napustio zanimanje elektrotehničara i sada radim, što kažu, posao iz snova, uzgajam i prerađujem ljute paprike. Počeo sam u dvorištu, zatim napravio prvi plastenik. Sada imam zasad na oko 5 ari, a plodove brojim u hiljadama".
Sve je oko sadnje, dodaje, uradio uz konsultacije sa stručnjacima, a plastenike napravio uz pomoć porodice i prijatelja. Stečeno znanje i iskustvo se stalno nadograđuju, pa posle 6 godina rada spektar svojih proizvoda plasira u celoj Srbiji.
Kako se meri ljutina paprike
Za količinu bola i suza koju nam čili plodovi priređuju odgovorna je koncentracija kapsaicina. Merna jedinica za ljutinu je skovil, a vrednosti se kreću od nula do preko milion za najljuće paprike.
Naš sagvornik objašnjava da vrednosti variraju u zavisnosti od staništa, klime i uticaja sušnog perioda ili nedostatka hranljivih materija, pa stepen ljutine varira i unutar iste sorte ili čak kod plodova iste biljke. Do vrednosti od preko milion mernih jednica se dolazi hemijskim putem.
"Najljuća sorta na svetu je je ''Karolina riper'' sa preko 2 milinona mernih jedinica ljutine. Postoji i jedna još ljuća, hibrid "Peper X", čuvenog uzgajivača Eda Karija. To je u Ginisovoj knjizi rekorda i zvanično najljuća paprika na svetu. Međutim, uvek pre odaberem "Trinidad moruga škorpiju" koja je po broju skovila manja od navedenih, ali daje veći broj proizvoda", navodi Tanić.
Naljuće sorte paprike nabavlja iz Indije, Azije, severne i južne Amerike
© Foto : Sputnjiku ustupio Aleksandar Tanić
Gaji najljuću papriku na svetu
Dodoaje da u svetskom vrhu ove sorte u stopu prate "Big blek mama", porodica Habanero paprika u raznim bojama, te da se najzanimljiviji primerci dogode slučajnim ukrštanjem tih vrsta.
On ima sve ove najljuće vrste. Stanuju u njegovim plastenicima, a iščekivanje kombinacije boja i nivoa ljutosti još je jedna zanimljiva strana posla.
"Posebno se radujem kada se pojavi takozvani kros, ukrštanje više vrsta posle čega se dobije potpuno nova. One se vrlo lako ukrste oprašivanjem. Čekaš da rodi plod jedne, a ispadne kombinacija, od jedne dobije boju, od druge teksturu, od treće oblik, a ljutina nekad bude skupina sve tri zajedno".
Tanić dodaje da su domaće ljute paprike, obavezan dekor pečenju na svakom stolu u Srbiji, nekoliko desetina puta manje ljutosti. Često se dešava da se naši ljudi neprijatno iznenade pri prvoj konzumaciji njegvih rekoredera ljutine, naviknuti na određenu količinu ili veličinu zalogaja domaćih paprika.
Ljuti sos od sastojka pod zaštitiom Uneska
Tanić nije samo uzgajivač najljućih sorti paprika. Poznat je i po proizvodnji ljutih sosova sa velikim dijapazonom ukusa. Najviše pažnje privlači onaj sa ukusom šljive. Na tržištu, iz uvoza, ima svega, ali naš sagovornik sos pravi po jedinstvenom receptu, metodologijom kuvanja srpske zimnice.
"To predznanje pokupljeno još u detinjstvu sam maksimalno iskoristio u proizvodnji prvih sosova. Jedan od njih je po principu domaćeg kečapa koji je kuvala moja baka. To su razne kombinacije ukusa sa ljtim. Prvom ljutom sosu sam dao ime koje je kombinacija mog prezimena i paprika iz porodice Habanero. Pre sosa sa šljivama pravio sam kiselkasto-ljuti sa kruškama. Onda sam dodavao čokoladu, zatim umesto ruma rakiju šljivovicu i tako je nastao jedinstveni ljuti sos sa našom zaštićenom rakijom" ponosno ističe Tanić.
Želja mu je da širi posao, ali i da zadrži ručni način proizvodnje,, kao i ručno punjenje i pakovanje, takozvani "hend mejd". To je u svetu izuzetno cenjeno i dobro plaćeno.
Država mu je pomogla kada je započinjao posao, pa se nada i pomoći da zadrži način proizvodnje i plasiranja proizvoda koji se kod nas još uvek nedovoljno ceni.
Paprike se u plasteniku same ukršatju, pa se često dogodi da novi plodovi budu ljući od originala sa prve sadnice
© Foto : Sputnjiku ustupio Aleksandar Tanić
Prvi festival ljutih paprika
Proizvođač najljućih paprika na svetuu ima sreću da živi u turističkom mestu koje ima razumevanja za njegove poduhvate i u njima vidi razvojnu šansu. Niška Banja podržala je manifestaciju koja će okupiti proizvođače i ljubitelje ljutih paprika i jela. Tanić 30. i 31. avgusta u svom mestu organizuje Prvi festival ljutih paprika.
"Dok sam istraživao tajne ovog posla video sam po internet stranicama mnoštvo čili festivala po svetu. Tako sam došao na ideju da to organizujem i kod nas. Neće biti samo festival ljute paprike, već i hrane u jednom gastro-muzičkom događaju sa raznim takmičenjima u kuvanju. Naravno, tu je i takmičenje u konzumiranju ljute paprike", kaže i naglašava pomoć lokalne samouprave u organizaciji događaja.
Čime se gasi ljuto?
Čili paprika bogata je raznim vitaminima i mineralima, posebno vitaminom C. U manjim količinama u njima je i vitamin B6, koji igra važnu ulogu u metabolizmu i vitamin K1, neophodan je za zgrušavanje krvi i zdrave kosti i bubrege. Studije pokazuju da 10 grama crvene ljute paprike može značajno da poveća sagorevanje masti.
Dakle, kapsaicin pomaže i da smanjimo unos kalorija, ali Tanić kaže da sa ljutim paprikom ne treba preterivati, jer ničega previše nije dobro.
Na kraju smo ga pitali da li je mit ili istina da je voda poslednje sredstvo za ''gašenje'' prekomernog zaljućenja.
"To je apsolutno tačno, jer voda 'samo proširuje ljutinu kroz organizam preko digestivnog trakta. Mleko i mlečni proizvodi ili parče hleba su najbolji melem na ljuto, ali prema nekim istraživanjima, zaljućenost najbolje gasi rakija", kaže uz osmeh.
Pogledajte i: