RUSIJA

Mađarski ministar: Evropa više nema političara koji bi mogli da pregovaraju o Ukrajini

Osim mađarskog premijera Viktora Orbana, u Evropi više nema političara koji bi mogli da vode dijalog o miru u Ukrajini sa velikim političkim igračima, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
Sputnik

„Osim premijera Viktora Orbana, nijedan političar to ne bi mogao da uradi, pogotovo evropski. U stvari, osim premijera Mađarske, nema više evropskih političara koji bi mogli da razgovaraju sa svima, koji bi svuda bili prihvaćeni, koje bi svi prihvatili kao partnera za pregovore ili dijalog“, rekao je Sijarto.

U Evropi niko ne bi mogao da razgovara sa liderima Kine, Rusije, Ukrajine, Turske i „bivšim i, po mišljenju mnogih, budućim predsednikom Sjedinjenih Država“ u periodu od nedelju dana, naglasio je on.
"Pored zaraćenih strana, postoje tri velika igrača u svetskoj politici koji mogu imati odlučujući značaj. To su Kina, koja zastupa stav pristalica mira i koja je već predstavila mirovni plan, SAD, gde se sada nalazi predizborni haos... i Evropska unija, koja je do sada samo kopirala politiku SAD i nije gradila sopstvenu strategiju“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, ako bi „ova tri glavna igrača mogla da predstavljaju miroljubivu poziciju, onda bi postojala šansa“ da sukob počne da se rešava, a ne da ide u eskalaciju.
SVET
„Vest dana“: Orban i Tramp poslali važne poruke nakon sastanka na Floridi
Komentar