SRBIJA

Srbija i Egipat potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini i još 10 dokumenata o saradnji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Kairu da je danas potpisani Ugovor o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta od izuzetnog značaja i da je potpisano ukupno 10.412 tarifnih linija za Srbiju i 6.075 tarifnih linija za Egipat.
Sputnik
"To znači da ćemo brže da razvijamo naše trgovinske odnose, kao i odnose između naših industrija i uveren sam da ćemo mnogo toga moći u budućnosti da postignemo više u odnosu na prethodni period", rekao je Vučić nakon potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini i još 10 bilateralnih dokumenata o saradnji dve zemlje u različitim oblastima na konferenciji za medije sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom Al Sisijem.
Istakao je da smo uspeli posle 2022. godine i uspostavljanja zajedničke deklaracije o strateškom partnerstvu da danas potpišemo važne dokumente.
"I hoću da kažem da je to pre svega zahvaljujući predsedniku Sisiju, njegove vizije savremenog sveta", rekao je Vučić.
On je istakao da su se saglasili i oko toga da je u svetu danas najpotrebniji mir.
"Tačno je da smo se saglasili oko jedne stvari i ja sam mislio da je za normalne ljude to uobičajeno, a onda vidim da je to čudo kada nas dvojica moramo da ponovimo. Nas dvojica smo obojica izrazili želju da bude mir u svetu. Nekada bi to bilo glupo reći, a danas je to retkost i gotovo zabranjeno da se kaže, jer je mali broj zemalja koji sme da pozove na mir, a ne na poraz neke od strana", rekao je Vučić.
Kaže da je zato zahvalan predsedniku Sisiju na mudrim rečima i po pitanju ukrajinske krize i sukoba, ali i po drugim pitanjima u svetu koja su goruća.
Vučić je naveo da Egipat i Srbija imaju jedinstveno i zajedničko mišljenje, a to je da je mir neophodan i da je mir najvažniji.

Al Sisi: Sa Vučićem o političkim i ekonomskim temama, podržavamo Otvoreni Balkan

Predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi izjavio je danas da je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Kairu razgovarao o političkim i ekonomskim temama, dodajući da je istaknuta uloga Srbije u jačanju saradnje i stabilnosti u regionu.
Al Sisi je rekao i da Egipat podržava primenu inicijative Otvoreni Balkan i želi da se zemlje tog regiona zbliže i da ojača regionalna stabilnost.
"Došli ste ovde sa svojom delegacijom i ovo je prva poseta te vrste za 15 godina", rekao je Al Sisi na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem.
On je podsetio na saradnju dve zemlje u okviru Pokreta nesvrstanih, ističući da Egipat visoko ceni tradiciju i istoriju srpskog naroda.
"Unapred se radujemo razmeni iskustva i stručnosti za jačanje mira i stablinosti u regionu i svetu. Zalaganja koja smo danas pokazali i predsednik (Vučić) i ja potvrđuje naše zajedničko stremljenje da nastavimo sa zamajcem koji svedoči našim bilateralnim odnosima posle moje posete vašoj prijateljskoj zemlji 2022. godine pri čemu gostoprimstvo koje ste mi pokazali i ciljevi koje smo postigli posle te moje posete u različitim oblastima od politike, vojne oblasti, ekonomije, oslikavaju naša zajednička uverenja za zajedničkim temeljima u cilju obuhvatnog razvoja odnosa Srbije i Egipta", rekao je Al Sisi.
On je rekao da su se tokom današnjih sastanaka saglasili o značaju jačanja saradnje u nauci, zatim i kroz Sporazum o slobodnoj trgovini što će ojačati trgovinsku saradnju dveju zemalja.
"Imamo komitete za ekonomsku i vojnu saradnju što će dodatno ojačati saradnju naročito kada je reč o investicijama u poljoprivredi, turizmu, informacionim i telekomunikacionim tehnologijama", rekao je predsednik.
On je naveo i da su razmenili mišljenja o različitim regionalnim pitanjima, posebno kada je reč o Ukrajini, gde su izrazili potrebu za što hitnijim postizanjem mira.

Potpisan niz dokumenata

Sporazum o slobodnoj trgovini potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar za investicije i spoljnu trgovinu Egipta Hasan Al Hatib, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta Abdela Fataha al Sisija.
Zajednički akcioni plan između Nadležno telo za investicije i slobodne zone GAFI - Arapska Republika Egipat i Razvojne Agencije Srbije (RAS) - Republika Srbija za 2024 -2025 potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar za investicije i spoljnu trgovinu Egipta Hasan Al Hatib.
Sporazum o saradnji između Grada Beograda i Grada Kaira potpisali su gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati.
Sporazum o uspostavljanju saradnje između Grada Užica i Guvernije Asuana - Grada Asuana potpisali su gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati.
Sporazum o uspostavljanju saradnje između Grada Novog Pazara i Grada Damieta potpisali su gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati.
Memorandum o razumevanju između Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i Ministarstva rada Egipta u oblasti rada i zapošljavanja potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati.
Protokol o saradnji između Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar i Al- Azhar Univerziteta u Egiptu potpisali su ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati.
Memorandum o razumevanju između Ministarstva informisanja i telekomunikacija Srbije i Ministarstva komunikacija i informacionih tehnologija Egipta o saradnji u oblasti komunikacija i informacionih tehnologija potpisali su ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i ministar komunikacija i informacionih tehnologija Arapske Republike Egipat Amr Talat.
Memorandum o razumevanju između Ministarstva kulture Srbije i Vrhovnog saveta za antikvitete Egipta za saradnju u oblasti antikviteta i muzeja potpisali su ministar Momirović i ministar turizma i antikviteta Egipta Šerif Fathi.
Memorandum o razumevanju između Etnografskog muzeja u Beogradu i Vrhovnog saveta za antikvitete Egipta o saradnji u oblasti muzeja potpisao je ministar Momirović i ministar turizma i antikviteta Egipta Šerif Fathi.
Memorandum o razumevanju između Uprave carina Ministarstva finansija Srbije i Carinske službe Egipta o saradnji u carinskim pitanjima potpisali su v.d. direktora Uprave carina Srbije Branko Radujko i ministar finansija Egipta Ahmed Kučuk.
Ministar Momirović je ranije izjavio da će nakon ratifikovanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom biti ukinute carine za gotovo celu srpsku poljoprivredu.
"Čim Sporazum o slobodnoj trgovini bude ratifikovan biće ukinute carine od 40 odsto na svežu jabuku, kao i carine od 30 odsto na suvu šljivu i 20 odsto na smrznuto bobičasto voće. Carine na proizvode naše prehrambene industrije koje se sada kreću u rasponu od 20 do 60 odsto polako će krenuti da se smanjuju, dok će biti ukinute i carine na mineralnu vodu i bezalkoholno pivo koje su sada između 20 i 30 odsto", naveo je Momirović.
Istakao je da je to jedna velika šansa za poljoprivrednike i domaćine iz Srbije, ali i ogromna šansa za srpsku industriju keramike, farmaceutsku industriju i mnoge druge industrije, prenosi Tanjug.
Pogledajte i:
Komentar