SRBIJA

Vučić od danas do 14. jula u zvaničnoj poseti Egiptu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Kairo, čime je započeo dvodnevnu zvaničnu posetu Arapskoj Republici Egipat.
Sputnik
Predsednika Vučića na aerodromu u Kairu dočekao je Hasan al Hatib, ministar za investicije i spoljnu trgovinu Arapske Republike Egipat.
Zajedno sa predsednikom Vučićem doputovala je i srpska delegacija kojoj su ministri u Vladi Srbije, Tomislav Momirović, Zlatibor Lončar, Dejan Ristić, Aleksandar Martinović, Jelena Begović.
U delegaciji su i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević, v.d. direktora Uprave carine Branko Radujko, predstavnici Privredne komore Srbije kao i veliki broj srpskih privrednika.
Ovo je prva poseta predsednika Srbije Egiptu posle skoro 15 godina.
Tokom sutrašnjeg dana Vučić će sastati sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem, nakon čega će prisustvovati svečanom ručku koji će u njegovu čast u Predsedničkoj palati prirediti predsednik Al Sisi.
Predsednik Vučić će se sastati i sa predsednikom Arapske lige Ahmedom Abul Geitom, kao i sa poglavarom Koptske pravoslavne crkve i patrijarhom Aleksandrijskim Tavadrosom II.
Tokom zvanične posete, predsednik Vučić će imati odvojene susrete i sa predsednikom Parlamenta Arapske Republike Egipat Hanafijem Ali Gebelijem, kao i predsednikom Vlade Arapske Republike Egipat Mostafom Madbulijem, nakon čega će se obratiti na Egipatsko-srpskom poslovnom forumu na kojem učestvuju privrednici iz obe zemlje.
Tokom posete očekuje se da saradnja sve zemlje bude unapređena, a biće potpisano nekoliko sporazuma u različitim oblastima - na polju investicija, trgovine, obrazovanja, visokog obrazovanja, rada, kulture.
Inače, predsednik Egipta je u julu 2022. godine boravio u trodnevnoj poseti Srbiji, što je bila prva poseta šefa egipatske države u poslednje tri i po decenije našoj zemlji.
Tom prilikom potpisano je 13 sporazuma, uključujući i Deklaraciju o strateškom partnerstvu. Dvojica predsednika Vučić i Al Sisi su tada tu posetu nazvali istorijskom i najavili ubrzan razvoj saradnje dve zemlje na svim nivoima.
Srbija i Egipat imaju dugu tradiciju dobrih političkih odnosa, a međusobni diplomatski odnosi dve zemlje traju već 116 godina.

Salah: Istorijska poseta Vučića Egiptu, biće potpisani važni sporazumi

Ambasador Egipta u Srbiji Basel Salah ocenio je danas da će poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kairu biti istorijska i naglasio da će tom prilikom biti potpisani sporazumi u brojim oblastima na dobrobit obe zemlje i oba naroda, a koji bi između ostalog trebalo da doprinesu i da se trgovinska razmena poveća četiri puta.
"Poseta predsednika Vučića će biti kao nijedna do sada viđena poseta Bliskom istoku i Africi. Iskreno smo bili dirnuti količinom velikodušnosti i srdačnosti u Beogradu 2022. tokom susreta predsednika El Sisija sa prijateljem, predsednikom Vučićem", rekao je Salah u intervjuu za Tanjug pred odlazak predsednika Srbije u posetu Kairu.
Salah je podsetio da je to prva poseta predsednika Srbije Egiptu posle 14 ili 15 godina.
Ambasador jedne od politički i ekonomski najuticajnijih zemalja na afričkom kontinentu, ali i u regionu Bliskog istoka podsetio je da Egipat i egipatski narod Srbiju smatraju veoma važnim prijateljem i veoma bitnim partnerom i saveznikom.
On je naglasio da je poseta veoma važna za obe države i da će tokom nje biti potpisano nekoliko sporazuma u različitim oblastima - na polju investicija, trgovine, obrazovanja, visokog obrazovanja, rada, kulture.
"Srbija je najveća država na Zapadnom Balkanu, ogroman ekonomski svetionik koji obećava budućnost", rekao je on i dodao da je upravo prirodno da se takve činjenice oslikavaju i na predsedničke posete.
Prijateljstvo i partnerstvo naše dve zemlje i tokom prethodne tri godine svedočilo je političkom, društvenom i ekonomskom momentumu kakav do sada nije viđen i prirodno je da se ta činjenica, kako je naglasio, odrazi na dubilju saradnju na različitim poljima.
"Već postoje zajednički projekti i saradnja, koji se ostvaruju od istorijske posete predsednika El Sisija Srbiji, prve posete jednog predsednika Egipta Beogradu nakon 35 godina. Tada smo potpisali 13 sporazuma, uključujući i Deklaraciju o strateškom partnerstvu.
Očekujemo da potpišemo još toliko tokom posete predsednika Vučića Egiptu, u različitim oblastima, među kojima su trgovina, investicije, razvoj, rad, kultura, saradnja između muzeja, saradnja između Etnografskih muzeja, ekonomska saradnja, i carina", rekao je ambasador i dodao da ne zna broj na koliko memoranduma o razumevanju i saradnji je radio tokom prethodnih par nedelja.
Kako je naglasio, u te sporazume o saradanji uključeni su i sporazumi o bratimljenju naših gradova.
"Saradnja Srbije i Egipta je dublja od saradnje Beograda i Kaira, kao naša dva glavna čvorišta, i ona ide i ka lokalu i drugim gradovima”, rekao je Salah.
Sporazum o slobodnoj trgovini je, kako je naglasio, strateški i istorijski važan za obe države.
"Lično radim na tom sporazumu poslednje dve godine, čak i pre posete predsednika Sisija Srbiji. Pregovarački timovi dva ministarstva za trgovinu detaljno su radili na njemu. On pokriva robu i usluge na različitim poljima uključujući poljoprivredu, duvan, industrijske proizvode, hotelske i usluge menadžmenta, sve što ima dodatu vrednost za obe države", rekao je on.
Salah je naglasio da će sporazum definitivno imati jak efekat na nivo trgovinske razmene između dve države i verovatno će je učiniti četiri puta višom nego što je trenutno.
"Srbija ima mnogo proizvoda koji su nama u Egiptu potrebni i Srbiji je potrebno puno proizvoda iz Egipta. Srpske jabuke su jedan od najboljih proizvoda na svetu i stanovništvo Egipta će imati privilegiju da uživa u njima. S druge strane, vi nemate mango, mi imamo više od 20 vrsta, a čija veličina ide i do veličine lubenice", rekao je Salah i naglasio da će građani Srbije imati priliku da probaju egipatski mango po niskoj ceni kada se ukinu porez i carine.
Ambasador zemlje čiji je broj stanovnika početkom 2020. prešao 100 miliona, kaže da je za njihovo tržište veoma važno srpsko žito, ali i naglašava da mora da se reši problem visoke cene transporta kako ono ne bi izgublo na konkurentnosti.
"Srpsko žito jedno je od najboljih i najkvalitetnijih na svetu, to je žito prve klase, a mi smo jedan od najvećih, ako ne i najveći uvoznik na svetu. Uvozimo ga iz različitih izvora i naporno sam radio da uvozimo žito iz Srbije koja je kao izvoznik već akreditovana u egipatskom sistemu uvoza. Naš glavni izazov je bio i jeste, a to je ono što pokušavam da rešim, logistika transporta", rekao je on.
Ambasador je napomenuo da konkurentnost srpskog žita poništavaju troškovi logistike i transporta do egipatskih luka.
"Pokušavamo da nađemo kreativne ideje kako da rešimo taj problem, bilo transportom rekama ili drumom do luka u drugim državama i onda da ga uvezemo u Egipat", rekao je Salah.
Ambasador navodi da je na agendi predsednika poseta i novoj administrativnoj prestonici Egipta Novom Kairu koji je mega projekat, megalopolisa gde bi prema dogovoru trebalo da bude izmeštena i ambasada Srbije.
"Kažu to je grad koji je četvrta generacija, ima sedam miliona ljudi, veći je i od Singapura i već je počeo da funkcioniše i čitava vlada tu radi", naveo je ambasador.
Prema njegovim rečima, poseta Novom Kairu je velika prilika da se razmene iskustva vezana za realizaciju velikih, mega projekata, kakvi postoje i u Srbiji.
"Predsednik Vučić je veoma zaintresovan da obiđe ovaj mega projekat da bi sa nama podelio svoja iskustva, i naučio iz egipatskog iskustva. Mi učimo iz srpskog iskustva. Vi ste već izgradili puno mega projekata u Srbiji, o kojima sam obaveštavao Kairo. Poseta novoj administrativnoj prestonici sa svim što ona predstavlja sjajna je prilika da razmenimo iskustva", naglasio je on.
Salah je rekao i da su intenzivnim pregovorima sa srpskom ambasadom u Kairu da nađu novu vrhunsku zgradu za ambasadu koja bi odražavala naše prijateljstvo i partnerstvo.
On je podsetio i da je zgrada egipatske amabasade u kojoj su smešteni u Beogradu već šest decenija, svedok istorije i istorijskog obraćanja predsednika Josipa Broza Tita i Nasera stanovnicima Jugoslavije.
Na pitanje vezano i za ličnu inicijativu za uvođene direktnih letova do Luksora i Asuana kaže da bi to moglo da se desi do kraja godine, i da su prilično daleko odmakli, pogotovo što je za turiste iz Srbije već otvorena nova moderna destinacija na Mediteranu na severnoj obali između Aleksandrije i Marsa Matruh.
Kako kaže, zahvaljujući toj novoj prilično uspešnoj avio liniji otvorenoj prošle godine puno srpskih turista uživa na Mediteranu što je potpuno drugačije iskustvo od Hurgade i Šarm el Šejka.
"U Hurgadi i Šarm el Šejku more je tamno i mirno sa veoma žutim peskom, a na Mediteranu je kristalno svetlo plavo, sa plažama sa belim peskom, kao da ste na Karibima", naveo je ambasador.
Prema njegovim rečima, u Egiptu ne zaboravljaju turiste koji vole kulturu, koji su veoma zaintresovani da vide nova arheološka nalazišta, i zato njima nude Luksor i Asuan, koji imaju najveće otvorene muzeje na svetu, koji su puni i bogati egipatskom istorijom, naročito Dolina kraljeva u kojoj je otkriveno skoro 40 grobnica kraljeva i kraljica.
"To je lokalitet koji bi srpski turisti definitivno trebalo da obiđu. Čak i ja kad god odem tamo naježim se kad vidim te grobnice, artefakte, hramove koje su izgradili kraljevi", naveo je ambasador i dodao da se nada da će do kraja godine do te dve destinacije postojati direktna avio linija u partnerstvu sa Er Srbijom.
Komentar