SVET

Više od 20 zemalja potpisalo dokument o vojnoj pomoći Ukrajini

Više od 20 zemalja je na marginama samita NATO-a u Vašingtonu potpisalo dokument za ubrzavanje i koordinaciju kolektivnih napora za pružanje vojne podrške Kijevu, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu Evropske komisije.
Sputnik
Kako se navodi, sporazum su potpisale Sjedinjene Američke Države, Belgija, Velika Britanija, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Island, Italija, Japan, Kanada, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Nemačka,Norveška, Poljska, Portugalija, Holandija, Španija i Švedska, kao i šefovi Evropskog saveta, Evropske komisije i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.
Konkretno, u okviru ovog dokumenta strane se obavezuju da će „pružati podršku za zadovoljenje hitnih potreba Ukrajine u oblasti odbrane i bezbednosti, vojne obuke i modernizacije vojske“.
Osim toga, strane planiraju da pomognu Ukrajini da i ubuduće održava visok nivo mogućnosti za odbranu i obuzdavanje. U tu svrhu planirano je održavanje sastanka na nivou ministara odbrane.
U dokumentu se takođe navodi da će u slučaju napada na Ukrajinu u budućnosti, strane održati sastanak na najvišem nivou kako bi utvrdile „dalje korake za njenu podršku“.
Zemlje su takođe istakle da je „bezbednost Ukrajine sastavni deo bezbednosti evroatlantskog regiona“.
Specijalna operacija u Ukrajini
Bela kuća: SAD i saveznici podržavaće Kijev i posle završetka sukoba
Pogledajte i:
Komentar