RUSIJA

Rusija: Raspoređivanje dalekometnih raketa SAD u Nemačkoj – pogrešna procena

Odluka o razmeštanju američkih raketa dugog dometa na teritoriji Nemačke od 2026. godine je gruba pogrešna procena obe zemlje, izjavio je za Sputnjik šef delegacije Rusije na pregovorima o pitanjima vojne bezbednosti i kontrole nad naoružanjem u Beču, Konstantin Gavrilov.
Sputnik
Diplomata je dodao da to pokazuje svetu da su Vašington i Berlin usredsređeni na podrivanje međunarodne bezbednosti i strateške stabilnosti.

„Svesno ili nesvesno, američki stratezi vode ka tome da sa tehničke i teoretske tačke gledišta upravo Evropa rizikuje da postane eventualno poprište zaoštravanja vojno-političke napetosti sa katastrofalnim posledicama. Zar Nemačkoj i drugim evropskim državama takva perspektiva odgovara? Zar je mitska NATO solidarnost njima važnija od bezbednosti miliona evropskih građana“, istakao je diplomata, komentarišući planove za raspoređivanje dalekometnih raketa SAD na teritoriji Nemačke od 2026. godine.

On je naglasio da, sa vojnog stanovišta, NATO povećava pretnje po bezbednost, kojima će Rusija biti prinuđena da parira.
Diplomata je podsetio da je Moskva uvela jednostrani moratorijum na raspoređivanje kopnenih raketa srednjeg i malog dometa, ali, prema njegovim rečima, „nakon provokativnih koraka američko-nemačkog ‘spoja’očigledna reakcija će biti adekvatan vojni odgovor“.
„U uslovima totalne militarizacije razmišljanja u političkim krugovima u SAD i Nemačkoj ovo će biti otrežnjujući signal za drske neprijatelje naše zemlje“, objasnio je šef ruske delegacije.
Odstupanje Zapada od dokumenata o kontroli naoružanja i težnja ka „strateškom porazu“ Rusije prete sukobom nuklearnih država.
Zapadne zemlje nastavljaju da troše milijarde na ukrajinsku krizu, jer ona vraća NATO funkciju zaštite od pretnji sa Istoka, primetio je Gavrilov.
Prema njegovim rečima, upravo zato zapadne vlade nastavljaju da „bacaju milijarde dolara poreskih obveznika zemalja EU i NATO u crnu rupu ukrajinske krize“.
On je podvukao da je podsticanje militarizacije i nacifikacije Ukrajine od strane Severnoatlantske alijanse dovelo do evropske bezbednosne krize.
„Pumpajući Kijev oružjem, zapadne zemlje krše principe OEBS-a, koji se tiču predaje konvencionalnog naoružanja i kontrole nad prenosivim PVO sistemima“, ocenio je diplomata.
Takođe, Zapad koristi OEBS kao sredstvo medijskog rata protiv Rusije, zaključio je Gavrilov.
Pentagon je ranije saopštio da će Sjedinjene Američke Države od sledeće godine početi raspoređivanje dalekometnih udarnih sistema u Nemačkoj, uključujući hipersonično oružje.
RUSIJA
Rusija priprema vojni odgovor: Reagovaćemo hladnokrvno
Pogledajte i:
Komentar