MULTIMEDIJA

„Zaustavite američki imperijalizam, zatvorite vojne baze!“: Protest protiv NATO u Vašingtonu /foto/

U Vašingtonu je održan samit NATO-a povodom obeležavanja 75 godina od osnivanja Alijanse, a uoči samita održan je protest čiji učesnici su pozvali na ukidanje Alijanse i zatvaranje američkih vojnih baza širom sveta.
Sputnik
1 / 8

Demonstranti su se okupili u velikoj sali prezviterijanske crkve u centru Vašingtona sa parolama: „Oduprite se NATO-u! Podržite narodnu borbu za prava i oslobođenje!“, „Zaustavite američki imperijalizam!“ i „Kraj ratu koji podržava NATO! Zatvorite američke baze! Američka vojsko, mrš iz Afrike, Azije i Latinske Amerike!“

2 / 8

Na protestima su govorili lideri grupa aktivista iz različitih država, izjasnivši se za prekid vojne saradnje SAD sa Filipinima, s obzirom da je Manila nedavno odbila predlog Vašingtona za pomoć pri izvođenju operacije u Južnokineskom moru.

3 / 8

Bilo je i poziva da se obustave isporuke oružja Izraelu iz SAD.

4 / 8

Od početka najnovijeg sukoba na Bliskom istoku, u SAD se redovno održavaju protesti u znak podrške Palestini i prekidu vatre u Pojasu Gaze.

5 / 8

NATO zahteva od celog sveta da ne pruža nikakvu podršku Rusiji i osuđuje svaku državu koja to čini, navodi se u zajedničkoj deklaraciji članica Alijanse.

6 / 8

Članice su se, takođe, složile da razviju preporuke za strateške pristupe odnosima sa Moskvom za sledeći samit Alijanse.

7 / 8

Između ostalog navodi se i da „Rusija ostaje najveća pretnja po NATO“

8 / 8

Članice NATO su dogovorile da izrade preporuke o strateškim pristupima odnosima sa Rusijom do sledećeg samita Alijanse;

Komentar