REGION

Patrijarh Porfirije iz Bratunca: Ni milom ni silom ne možemo se odreći svoje pravoslavne vere /foto/

U Bratuncu su obeležene 32 godine od stradanja Srba Srednjeg Podrinja. Svetu liturgiju u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Bratuncu služio je patrijarh Porfirije koji je poručio da se ni milom ni silom ne možemo odreći Hrista i svoje pravoslavne vere.
Sputnik
„Sve što smo dobili i imamo to je dar Božiji. Taj pečat i tu osobinu i naš narod kao i crkva otkad zna za sebe nosi i živi tom suštinom i tim otkucajima. Otkada brojimo svoju istoriju koju znamo danas, od Svetoga Save. Pravoslavna vera nas je oblikovala, uobličila onakve kakvi smo danas, kakvim nas zna čitav svet“, istakao je Porfirije.
Patrijarh Porfirije je ukazao da smo kao narod dobrovoljno poneli pečat Hristov, krst njegov koji je, kako je istakao, naše ime i prezime.
Patrijarh Porfirije
„Dobrovoljno smo pošli, uzeli krst i krenuli za njim. Zato smo jedno braćo i sestre, gde god da se nalazimo“, kazao je Porfirije.

„Za bol srpskih majki nisu potrebne potvrde niti glasanja“

Za razliku od drugih, za bol srpskih majki nije potrebna nikakva potvrda niti glasanje, rekao je patrijarh Porfirije koji je posle liturgije predvodio litiju od hrama Uspenja Presvete Bogorodice do groblja u Bratuncu, gde je kod centralnog spomen-krsta služio parastos za 3.267 ubijenih Srba iz srednjeg Podrinja i Birča.
„Ovde je narod mučenički postradao pre 32 godine. Isto tako nastradali su u Austrougarskoj okupaciji, potom u NDH. Golgota do golgote“, istakao je Porfirije i dodao:

„Znajte dobro, naši nevino postradali roditelji, deca, braće i sestre, naš narod, to su mučenici. Mi hoćemo da se borimo molitvom, Hristovim spasenjem, znanjem i obrazovanjem. To treba da budu naša najveća oružja, a prevashodni cilj jeste mir“.

Patrijarh je naveo da niko ne umanjuje žrtve drugih naroda.
„Naprotiv, svaka žrtva je žrtva, bilo da je srpska, hrvatska ili bošnjačka. Međutim, bolu majke u Bratuncu, Srebrenici, Zalazja, Krnjiča....ili bilo gde u Podrinju ne treba nikakva pisana dokumentacija. To njihov bol i suze najbolje znaju, jer golgota bratunačka i više nego je stvarna. Zato nam nisu potrebna ničija glasanja za tu potvrdu. Niti jednom žrtvom se ne sme manipulisati“, rekao je patrijarh Porfirije.
Arhijerejska liturgija u Bratuncu

Vučević: Stradanje srpskog naroda tokom ratova potvrda kontinuirane genocidne politike

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da je srpski narod tokom dva svetska rata kao i tokom ratova devedesetih na prostoru današnje Republike Srpske pretrpeo velike žrtve što, kako je naglasio, potvrđuje da se radi o kontinuiranoj genocidnoj politici sa jasnim ciljem - uništavanja srpskog naroda na tim prostorima.
„Tu opsednutost srpskim faktorom, rušilačkim i remetilačkim pokušavali su da 'izleče' istrebljenjem čitavog naroda. Po nekima u najmanju ruku nedobronamernim ljudima Drina je civilizacijska granica istoka i zapada. A po njima Srbi nema šta da traže na zapadnoj hemisferi“, rekao je Vučević u Bratuncu na obeležavanju stradanja 3.267 Srba u srednjem Podrinju i Birču tokom 1992. i 1993. godine.
Dodao je da je komandant logora Jasenovac Maks Luburić imao istu logiku, a da su ga njegovi sledbenici prozvali general Drinjanin, jer se kleo da će od Srba očistiti prostor do reke Drine.
Miloš Vučević u Bratuncu
„I tako su nas tokom Prvog i Drugog svetskog rata klale raznorazne kame i handžar divizije“, rekao je Vučević.

Dodik: Za Srbe mir je jedina opcija, ali to ne znači da se nećemo braniti

Za nas Srbe mir je jedina opcija, ali to ne znači da se nećemo braniti, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
„Hvala vam što na ovaj način ne dozvoljavamo da se zaboravi, jer drugi žele da to tako bude, da nestane sećanje na stradale Srbe“, istakao je Dodik.
Dodao je da su Srbe najviše ubijali, na njihove najveće praznike.
Obeležavanje 32 godine od stradanja Srba Srednjeg Podrinja u Bratuncu
„Uvek su u nama videli krivce. Zar je krivac bio dečak koji se u svoje selo vratio po svog psa, pa ga zaklali? Nakon 27 godina njegovo telo je pronađeno u masovnoj grobnici. Za ubistvo deteta nijedna kazna nije dovoljna, a kamoli deset godina. Mnogi nisu dočekali ni takvo priznanje. Malo je kuća u Podrinju, koje u proteklom ratu nisu zavijali u crno. Nisu birali, sve je išlo po redu, onako kako su zločinci hteli. Upadali su u selo, palili, njihove komšije, koje su imale usađenu mržnju prema Srbima, ne samo da ih ubiju, nego da svoju mržnju ispolje na njima“, dodao je Dodik.
Kaže da je Svesrpski sabor prekretnica u svemu, te da nije bilo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na ovom planu se ništa ne bi desilo.
„Za nas Srbe mir je jedina opcija, ali to ne znači da se nećemo braniti“, upozorava Dodik.
Napominje, da danas Srbi i u Republici Srpskoj i Srbiji, treba da se okupe oko Vučića, te da polako, ali žustro reagujemo na događaje.
Miloš Vučević u Bratuncu
Obeležavanju događaja, pod nazivom „32. godine - zločin bez kazne“, prisustvovali su pored premijera Srbije Miloša Vučevića i predsednika RS Milorada Dodika, i predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Srpske Radovan Višković, kao i ministri u vladama Srbije i Srpske.
Obeležavanje 32 godine od stradanja Srba Srednjeg Podrinja u Bratuncu
Prisutni su bili i ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić, zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Aleksandar Goganović, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov i predstavnici Ambasade Srbije u BiH, kao i veliki broj vernika.
Blječevo, Gniona, Osmače, Potočari, Karno, Vijogor, Osredak, Čumavičje, Zalazje, Ratkovići, Brežani, Zagoni, Krnjiči, Sase, Zalazje, Magašiće, Ježeštica, Podravanje, Fakovići, Boljevići, Bjelovac, Sikirić, Kravica, Metaljka, Rupovo brdo, Bracan, Vandžići, Donja i Gornja Kamenica, Glođansko brdo, Kozjak, Maskalića potok, Široki put i Trešnjica samo su deo liste stratišta na području Srednjeg Podrinja i Birča na kojima su pre više od tri decenije na najsvirepiji način pobijene hiljade nedužnih pravoslavnih Srba, navodi se u saopštenju Srpske pravoslavne crkve.
Ubijeno je 3.276 Srba, među kojima i četrdeset troje dece. Za taj zločin niko nije odgovarao ni pred pravosuđem u BiH ni u Haškom tribunalu.
REGION
Potresan prizor: Fotografije više od 600 ubijenih Srba na putu Bratunac-Potočari-Srebrenica
Pogledajte i:
Komentar