EURO 2024

Politička kampanja umesto sporta – i nema kazne

Od prvog dana Evropskog prvenstva, predvođeni Kilijanom Mbapeom, francuski reprezentativci ne libe se da sa konferencija za medije šalju političke poruke, što UEFA toleriše i ne sankcioniše.
Sputnik
Nije bila različita ni konferencija pred duel četvrtfinala protiv Holanije sa koje je Mbape ponovo pozvao ljude da izađu na izbore.
Prva zvezda reprezentacije Francuske, kapiten reprezentacije Kilijan Mbepe ponovo je bio fokusiran i na političku situaciju u zemlji, ne samo na ono što njega i saigrače čeka na terenu.
U nedelju se u Francuskoj održava drugi krug predsedničkih izbora, a rezultati prvog kruga koji je održan pre nedelju dana ukazuju na ubedljivu pobedu ekstremne desnice koju predvodi Marin le Pen. Aktuelni predsednik Emanuel Makron doživeo je debakl u prvom krugu.
„Više nego ikada, sada je važno da izađemo na izbore. Ne smemo da ostavimo zemlju u rukama ovih ljudi. Rezultati u nedelju su bili katastrofalni. Nadamo se da će ljudi ove nedelje glasati za pravu stranu. Mi smo generacija koja može da napravi razliku. Ekstremisti kucaju na vrata moći, ali mi imamo priliku da oblikujemo budućnost naše zemlje“, dodao je Mbape.
Mbape je i pred prvi krug pozivao sunarodnike da glasaju protiv desničarske liste i tada im je poručio da se nada da će „nakon izbora biti ponosan što je Francuz“.
Interesantno je da UEFA ne reaguje na izjave koje stižu iz tabora Francuske, a koje su izrazito političke.
Komentar