RUSIJA

Rusija spremna da pokrene proizvodnju raketa srednjeg i kratkog dometa

Rusija je spremna da počne proizvodnju raketa srednjeg i kratkog dometa – odgovarajuće instrukcije industriji su već date, a razvojni rad u tom pravcu je u toku, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.
Sputnik
„Ako se sećate, rekao sam da, s obzirom na to da su se SAD povukle iz tog sporazuma i najavile da počinju sa proizvodnjom, i mi smatramo da imamo pravo da započnemo istraživačko-razvojne radove, a u budućnosti i proizvodnju. Sprovodimo te radove istraživanja i razvoja, spremni smo da pokrenemo proizvodnju. U principu, već smo dali odgovarajuće instrukcije industriji“, rekao je Putin.
Kako je dodao, ukoliko Amerika rasporedi svoje rakete srednjeg i kratkog dometa u bilo kom regionu sveta, Moskva je spremna da odgovori istom merom.
„Što se tiče raspoređivanja, govorio sam da uvodimo moratorijum na moguće raspoređivanje naših sistema sve dok se ti raketni sistemi ne pojave u nekom regionu sveta. A ako se raketni sistemi srednjeg i kratkog dometa američke proizvodnje negde pojave, onda zadržavamo pravo da delujemo recipročno. Sve ostaje onako kako smo i govorili“, istakao je ruski lider.
Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa je prestao da važi 2. avgusta 2019. godine. Ruski lider Vladimir Putin je izjavio da je Moskva spremna da ne raspoređuje rakete 9M729 na evropskom delu zemlje, ali uz recipročne korake NATO-a. Međutim, Putin je nedavno rekao da Amerika danas ne samo da proizvodi rakete srednjeg i kratkog dometa, nego ih i prebacuje u Evropu – na vojne vežbe u Dansku.
Komentar