REGION

Mediji: Severna Makedonija povlači ambasadora u Rimu - zbog pisma o pasošima

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije povlači ambasadora u Rimu Vesela Memedija, a najpre je pozvan u Skoplje na konsultacije, piše danas skopski portal Plusinfo.
Sputnik
Reč je o ambasadoru koji je pre dva meseca poslao skandalozno pismo italijanskim vlastima, kojim ih je obavestio da od 12. februara ove godine više ne veže putne isprave sa imenom Republika Makedonija.
Nezvanično, inicijativa da ambasador bude pozvan na konsultacije u Skoplje potekla je novoimenovanog ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine RSM Timča Mucunskog.
Faksimil dokumenta koji je ambasador RSM poslao italijanskim vlastima u februaru objavljen je u skopskim medijima i izazvao je oštre reakcije.
Iz vladajuće VMRO-DPMNE je potom objavljeno da je Memedi preduzimao poteze koji su naneli štetu makedonskim građanima u Italiji.
Antonijo Milošoski iz VMRO-DPMNE, koji je prvi izvestio o Memedijevim potezima, svojevremeno je tražio njegov opoziv.
„Ovim potezom, kao i mnogim drugim, ispada da MIP i ambasadori od poverenja (bivšeg šefa diiplomatije RSM) Bujara Osmanija uglavnom deluju u interesu trećih zemalja, umesto da vode računa i štite interese makedonskih građana u inostranstvu.
Pozivajući se na Zakon o spoljnim poslovima, on je tada zatražio od Vlade da opozove Memedija i da u narednom periodu imenuje odgovarajuće diplomatu za vršioca dužnosti šefa makedonske DKP u Italiji.
„Politička odgovornost i ostavka trebalo bi da bude logična posledica i za ministra, ako se takav postupak odvija uz znanje MSP Bujara Osmanija“, napisao je Milošoski u februaru.
Tri dana kasnije,15. februara, MIP Makedonije, na čijem je čelu tada bio Bujar Osmani, poslao je novu notu italijanskom MIP-u u kojoj obaveštava da ambasador Memedi nije dobio instrukcije da se bavi tom temom.
Osmani je takođe opozvao Memedijevu notu i najavio da će sprovesti postupak za utvrđivanje njegove odgovornosti.
Pogledajte i:
Komentar