SVET

Peking podsetio Helsinki: Kina i Rusija su nezavisne države

Rusija i Kina su velike nezavisne države koje kontaktiraju povodom rešavanja ukrajinske krize, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning, demantovavši izjavu finskog predsednika Aleksandra Stuba da je „Rusija u potpunosti zavisna od kineske strane".
Sputnik

„Počećemo od toga da su Kina i Rusija nezavisne velike države. Kina nije stvorila ukrajinsku krizu i nije jedna od strana u njoj. Uvek ćemo biti na strani mira i dijaloga, podržavati interakciju sa svim stranama, uključujući i sa Rusijom. Nastavićemo da igramo konstruktivnu ulogu i doprinosimo političkom rešavanju ukrajinske krize", odgovorila je Mao Ning na odgovarajuće pitanje novinaru na brifingu.

Prethodno je predsednik Finske Aleksander Stub izjavio da smatra da Kina može da reši ukrajinski sukob jednim telefonskim pozivom Rusiji, jer Moskva, prema njegovim rečima, navodno zavisi od Pekinga.
On je u intervjuu agenciji Blumberg dodao da, ukoliko bi kineski predsednik Si Đinping pozvao Moskvu i rekao da je vreme za mirovne pregovore, Rusija bi bila primorana da to uradi.
Pogledajte i:
Komentar