EURO 2024

„Zlatni brk“ bio spreman za zlatnu rezervu, pa završio kod „hobotnice“: „Čudo!“

Na rukavicama Dioga Košte koji je skinuo čak tri penala, Portugalci su se plasirali u četvrtfinale Evropskog prvenstva. I zato „Zlatni brk“ koji je legendarni „brkajlije“ i sada već stalni saradnik Sputnjik sporta, Dragoslav Stepanović Stepi prvobitno namenio Kolo Muaniju, završio je kod golmana heroja Portugalije.
Sputnik
Stepi se, kao i uvek, odazvao pozivu sportske redakcije Sputnjika Srbija i sa radošću prihvatio ideju da proglašava najbolje igrače utakmica na Evropskom prvenstvu.
Simbolično, „nagradu“ smo nazvali Zlatni brk po zaštitnom znaku legendarnog Stepija, brkovima koji imaju poseban status i u Nemačkoj, domaćinu Evropskog prvenstva.
Spektakularan dan na Evropskom prvenstvu obeležio je neverovatan duel Slovenije i Portugalije koji su obojili golmani.
Jan Oblak je odbranio penal Kristijanu Ronaldu pred kraj prvog produžetka, a u penal seriji je briljirao Diogo Košta sa čak tri zaustavljena udarca čime je odveo Portugaliju u četvrtfinale.
„Golman Portugalije je odlučio utakmicu sa čak tri odbranjena penala. To je ogroman, neverovatan uspeh, iako se verovalo da će stariji i iskusniji Jan Oblak biti bolji ako dođe do penal-lutrije. Fantastična utakmica Portugalija je bila veoma agresivna zbog toga što je izgubila prethodni prijateljski meč od Slovenije. Slovencima na čelu sa selektorom Kekom sve pohvale kako su odigrali i da je Benjamin Šeško bio prisebniji u nekim situacijama, mogla je Slovenija da pobedi. Uopšte se nije videla razlika na terenu između dve ekipe. Navijao sam za Sloveniju, moja familija za Ronalda. Promašio je penal i mogao je i da izgubi utakmicu zbog toga, ali su na kraju Slovenci pravi gubitnici. Igrali su dobro i izgubili, jer nisu znali šta još treba da urade da bi pobedii. Srbiji treba takav trener kao što je Kek, koji je napravio čudo od Slovenije“, rekao je Stepi.
A tamo je čeka Francuska kojoj je prolaz dalje trasirala zlatna rezerva, Randal Kolo Muani, momak upamćen po čuvenom promašaju u finalu Mundijala u Kataru čime je svojoj državi mogao da donese titulu. Njemu je prvobitno Dragoslav Stepanović namenio „Zlatni brk“.
Sada se na neki način iskupio – i to je apostrofirao legendarni Stepi.
„Konačno je proradio!“, naveo je Stepi.
Kolo Muani je ušao kao rezerva umesto indisponiranog Markusa Tirama koji ništa nije mogao u napadu da uradi, a selektor Didije Dešan mu je dao prednost u odnosu na iskusnog Olivijea Žirua.
Kao zlatna rezerva Kolo Muani je režirao gol za Francusku u finišu utakmice, kada je već bilo viđeno da će se otići u produžetke.
Kolo Muani je uputio udarac ka golu rivala, a lopta je od kolena defanzivca Belgije Jana Fertongena otišla u gol.
Stepi dobro pamti mladog Francuza jer je godine proveo u Ajntrahtu iz Frankfurta gde je srpski trener ostavio dubok trag.
„Nije se najbolje oprostio od Frankfurta priliko odlaska, štrajkovao je...“
Ali, Stepi nije zlopamtilo.
„Raduje me što se vraća tamo gde pripada, u vrh evropskog fudbala, sada ovim golom, a sigurno i golovima u budućnosti“, zaključio je Stepi.
Kolo Muani će novu priliku za dokazivanje imati u petak, u četvrtfinalnom klasiku protiv Portugalije.
Komentar