Podkast

Poljoprivreda u raljama nepogoda | Energija Sputnjika

Kiša, visoke temperature, oluje sa gradom i orkanskim vetrovima pravile su ovog proleća, a nastavile i početkom leta, velike štete u voćnjacima i na njivama u Srbiji. U pojedinim kraljevima nevreme je opustošilo zasade jagoda, malinjake, voćnjake… a nisu bolje prošle ni oranice sa pšenicom i drugim usevima.
Sputnik
I pored toga što ovakve elementarne nepogode nisu retkost u Srbiji, mada nam se čini, uvek, da je ova godina najgora, poljoprivrednici u veoma malom broju osiguravaju svoje zasade. U razgovoru za “Energiju Sputnjika” agroanalitičar i urednik časopisa “Agrobiznis” Goran Đaković kaže da poljoprivrednici mogu očekivati pomoć države i lokalne samouprave u otklanjanju pretrpljenih gubitaka. Ali, ističe da je osiguranje ključno, s tim da i država treba da se uključi pa da, na primer, subvencije za osiguranje sorti koje dospevaju u proleće i početkom leta isplati u prvoj polovini godine, kako bi se poljoprivrednicima pomoglo da prevaziđu ove gubitke.
Kaže, takođe, da bi država morala i da kontroliše procenu štete jer, to sada rade samo predstavnici osiguravajućih kuća.
Ne sporeći da nije idealno ni u svim zemljama Evropske unije, Italiji na primer, sagovornik “Energije Sputnjika” kaže da je posebno loša situacija na Balkanu, čak i u zemljama koje su članice EU, Hrvatskoj, na primer, Zato predlaže kopiranje onoga što u oblasti osiguranja poljoprivredne proizvodnje rade zemlje poput Nemačke.
Suše, koje se periodično događaju svakih nekoliko godina svakako su, takođe, veliki problem i ratarima i voćarima. Podsećajući da se u Srbiji navodnjavaju veoma male površine Đaković sugeriše državi da više ulaže u navodnjavanje jer bi to, kako kaže, bilo višestruko isplativo i samim poljoprivrednicima i državi, koja bi imala povraćaj uloženih sredstava kroz veću proizvodnju poljoprivrednih proizvoda i naplatu poreza.
Ono što je kod nas u Srbiji novo, a u zemljama EU je već prepoznato kao veliki problem je to što mnogi smatraju da im je isplativije da na plodnim njivama “zaseju” obnovljive izvore energije (OIE) - solarne panele i vetrenjače. To, naravno, dovodi do toga da se smanjuju poljoprivredne površine za proizvodnju hrane a Đaković navodi da ova infrastruktura za proizvodnju OIE ugrožava i samu poljoprivrednu proizvodnju. Na primer, tamo gde su vetrenjače nema ptica, što dovodi do povećanja glodara, koji uništavaju useve na njivama.
Ističući da je neophodno naći ravnotežu između poljoprivrede i energetike Đaković navodi da je, na primer, na zemljištu lošijeg kvaliteta u redu postaviti solarne panele na visini takvoj da ispod njih ovce mogu da pasu travu. Ovce, inače, po njegovim rečima, vole da pasu u hladovini a neće oštetiti panele.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Komentar