SRBIJA

Vučić: Prema teroristima nećemo imati milosti — ništa se slučajno nije dogodilo

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je napad ispred izraelske ambasade u Beogradu bio potpuno smišljen teroristički akt i poručio da Srbija milosti prema terorizmu i teroristima neće imati.
Sputnik
„Ništa se slučajno nije dogodilo“, rekao je Vučić.
On je, gostujući na TV Prva, naveo da će crveni nivo opasnosti od terorizma biti na snazi do utorka.
„Biće još hapšenja — završićemo to“, poručio je Vučić.
On je naveo da se sada proverava povezanost svih lica sa napadačem na žandarma Miloša Jevremovića i da očekuje da najveći deo tog posla bude gotov do utorka.
„Nije policija imala određena saznanja već je tužilaštvo radilo. Imali ste kompletnu obradu lica po nalogu tužilaštva. Tužilaštvo je to radilo i koliko sam čuo možda i grešim, bilo je pripremano sve, trebalo je još neki detalji da završe za tužioca, da bi imao dovoljno dokaza i da se ide u postupak, odnosno u hapšenje lica“, rekao je Vučić.
Povodom jedne od reakcija koja dolazi iz Nemačke i komentar da ne čudi teroristički napad u Srbiji jer je rezolucija o Srebrenici „nacrtala Srbiji metu na čelo“, Vučić je rekao da je u pitanju Irfan Peci koji je nekada bio veoma radikalan u svojim stavovima.
„Onda je svoje stavove promenio i, koliko znam, sarađivao i sa BND-om. Ovo nema sumnje da je jedna od stvari za koju ne mogu da kažem da je direktno uticala. Lagao bih, to je pitanje za istragu, ali nema sumnje da će i to kao neke od motiva biti ispitano“, kazao je Vučić.
Dodao je da, ipak, ne može o svemu da govori.
„Postoje različite škole i različiti pristupi i mi imamo veoma dobru saradnju sa obe islamske zajednice u Srbiji. Međutim, postoji tu pristup stranih službi gde preko nekih imama, pošto ne mogu direktno preko muftija, već preko nekih imama pokušavaju da prošire svoje uticaje“, rekao je Vučić.
Naveo je da su u pitanju neke škole i medrese i neke druge institucije.
„Radimo na tome, kao što se borite protiv pravoslavnog ekstremizma, tako se borite i protiv islamskog i svakog drugog“, istakao je Vučić.
Vučić je poručio da građani mogu da budu mirni i da je Srbija dovoljno jaka da se sa svakim vidom terorizma obračuna.
„Morate da imate u vidu da je, prema svim statistikama, Srbija jedna od najbezbednijih zemalja u svetu, jedna od najbezbednijih u Evropi. Beograd je jedan od najbezbednijih gradova gde možete da šetate noću, čak i na inostranim listama sa ponekad besmislenim statističkim podacima. Beograd i Srbija su najbolje ocenjeni po pitanju bezbednosti i ja sam ponosan na tu činjenicu“, rekao je Vučić.
Pripadnik Žandarmerije Miloš Jevremović (34) ranjen je u napadu ispred izraelske ambasade u Beogradu, kada je pogođen samostrelom u vrat.
Napadač je identifikovan kao Miloš Žujović (25), versko ime Salahudin, konvertit iz Mladenovca, koji je prešao da živi u Novi Pazar. Jevremović je u samoodbrani pucao na Žujovića, koji je preminuo od zadobijenih povreda.
SRBIJA
Vučić: Srbija neće priznati lidera Srpske koga je oktroisao Zapad
Pogledajte i:
Komentar