Specijalna operacija u Ukrajini

Zapadni mediji: Članice NATO-a odbijaju da usaglase dugoročnu pomoć Ukrajini

Članice NATO-a odbijaju da usaglase dugoročne obaveze po pitanju vojne podrške Ukrajini zbog nepredvidive situacije na bojnom polju i nerazumevanja kakva pomoć će biti potrebna Kijevu ubuduće, piše „Blumberg“, pozivajući se na izvore.
Sputnik
Prema rečima sagovornika agencije, među zemljama Alijanse postoje razne nesuglasice, povezane sa predlogom generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da se dogovore o finansijskoj pomoći Ukrajini od najmanje 42,7 milijardi dolara godišnje. Nastali politički i pravni sporovi uslovljeni su nerazumevanjem kako će se nadalje odvijati situacija u ukrajinskom sukobu, kao i da li će u skladu sa tim biti potrebna manja ili veća podrška.
„Neki saveznici se boje da zvanično obećaju konkretne iznose i jednostavno žele da potvrde isti nivo podrške. Druge brine objavljivanje tačnih suma o njihovoj pomoći, te se pribojavaju da otkriju informacije o pravim razmerama svoje pomoći“, navodi se u materijalu.
U pojedinim zemljama takođe postoji rizik od smanjenja troškova sopstvene odbrane u slučaju da ministarstva finansija tih zemalja ne odobre i istovremeno povećanje i nacionalnih troškova odbrane, već dodele novac Ukrajini.
Neusaglašenost oko obima podrške NATO-a Kijevu takođe je praćena stavom Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke. Izvori „Blumberga“ ističu da su Vašington i Berlin protiv toga da put članstva Ukrajine u NATO bude „nepovratan“, već umesto toga nude paket pomoći u vidu „mosta do članstva“ Kijeva u Alijansi.
Prethodno je direktor za evropske poslove Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Majkl Karpenter izjavio da Ukrajina neće dobiti poziv u NATO na predstojećem samitu Alijanse, ali će za Kijev biti izgrađen „institucionalni most“ ka tom cilju.
Ranije su mediji pisali da SAD, zajedno sa ključnim saveznicima, aktivno razgovaraju o tome koliko odlučno treba da se zalažu za članstvo Ukrajine u NATO-u na predstojećem samitu Alijanse u julu. Međutim, saopšteno je da postoji neslaganje među članicama u vezi sa formulacijom članstva Ukrajine u Alijansi.
Pogledajte i:
Komentar