SVET

Ko je Mark Rute – novi šef NATO

Savet NATO je zvanično objavio da je novi generalni sekretar Alijanse holandski političar Mart Rute. On će zvanično stupiti na novu dužnost 1. oktobra. Sputnjik ukratko objašnjava – ko je novi šef NATO?
Sputnik
Rute je rođen 14. februara 1967. godine u Hagu. Godine 1992. diplomirao je istoriju na Univerzitetu u Lajdenu. Od 1992. do 1997. godine radio je kao menadžer ljudskih resursa u koncernu „Unilever“. Bio je zadužen za obuku i prekvalifikaciju zaposlenih, kao i reorganizaciju. Od 1997. do 2002. nastavio je da obavlja istu dužnost u kompaniji „Van der Berg“, koja je deo „Unilevera“. Godine 2002. prešao je na funkciju direktora sektora za ljudske resurse u kompaniji „Iglomora Grup VB“, takođe podružnici „Unilevera“. Od septembra 2008. do danas Rute je gostujući predavač u grupi škola „Johan de Vit“ u Hagu.

Politički put

Rute je počeo da se bavi politikom još u studentskim danima. Od 1988. do 1991. bio je na čelu omladinske organizacije „Sloboda i demokratija“, koja je sarađivala sa desničarskom liberalnom Narodnom strankom za slobodu i demokratiju. Od maja 2006. bio je rukovodilac te partije. Od jula 2002. do juna 2004. bio je državni sekretar za socijalna pitanja i zapošljavanje, a od juna 2004. do juna 2006. godine državni sekretar za obrazovanje, kulturu i nauku u vladinim kabinetima Jana Petera Balkenendea. Od januara do maja 2003. godine bio je član Donjeg doma parlamenta Holandije ispred Narodne stranke za slobodu i demokratiju. Od juna 2006. do oktobra 2010. bio je zamenik Donjeg doma parlamenta, šef frakcije Narodne stranke za slobodu i demokratiju. Na parlamentarnim izborima 2010. ta partija je, pod vođstvom Rutea, ušla u vladinu koaliciju, zauzevši vodeću poziciju.
Od oktobra 2010. Rute je obavljao dužnost premijera i ministra opštih poslova Holandije (ponovno izabran u novembru 2012., oktobru 2017., januaru 2022.).
U ekonomskoj sferi pozicionirao se kao pristalica monetarizma, povećanja starosne granice za odlazak u penziju i preduzimanja mera u cilju smanjenja deficita državnog budžeta. Zalagao se za pooštravanje migracione politike i aktivnu ulogu Holandije u okviru EU i NATO.

Vojna sfera i pomoć Ukrajini

Za vreme mandata Rutea, Holandija je postala jedan od glavnih vojnih sponzora Ukrajine. Konkretno, ta zemlja igra ključnu ulogu u takozvanoj „koaliciji za lovce“, čiji je cilj isporuka aviona F-16 Oružanim snagama Ukrajine.
Holandija je takođe Kijevu obezbedila artiljeriju, dronove i municiju.
Pored toga, tokom mandata Rutea Holandija je povećala rashode na odbranu iznad praga od dva odsto BDP-a, što je traženo od članica NATO.

Neuspešni izbori i ostavka

U julu 2023. godine Rute je podneo ostavku kralju Viljemu-Aleksandru nakon što vladina koalicija nije uspela da se, nakon dugih konsultacija, dogovori o merama za ograničavanje priliva azilanata.
Pored toga, nakon vanrednih parlamentarnih izbora u novembru 2023. na kojima je pobedila krajnje desničarska Partija za slobodu, Rute je najavio da će napustiti Narodnu stranku za slobodu i demokratiju, koju je predvodio.
20. juna 2024. godine saopšteno je da su sve 32 zemlje članice NATO-a podržale Ruteovu kandidaturu za najvišu poziciju u Alijansi.
SVET
Mark Rute novi generalni sekretar NATO
Pogledajte još:
Komentar